Naslovna Srem Fruška gora IZABRALI! Napustili grad i preselili se na Frušku goru

IZABRALI! Napustili grad i preselili se na Frušku goru

PODELI

Ana i Mile Davidović su bračni par koji su širom Srbije i sveta poznati po slikarskim delima koja pripadaju naivnom slikarstvu, a od nedavno su rešili da užrbani život Novog Beograda zamene Fruškom gorom. Ovo je njihova priča.

Kako su dvoje ljudi koji se bave slikarstvom odlučili da napustite grad i sagrade vilu baš na Fruškoj gori?

-Kada se bavite kreativnim poslom vi ste praktično stalno u potrazi za inspiracijom. Nama lično, priroda je oduvek bila neiscrpni izvor inspiracije. Zato, još pre nego što smo pronašli svoje parče prirode koristili smo svaki slobodan dan da odemo negde van grada. Prilikom traženja imanja, koje je trajalo par godina jedini uslov bio je da to bude na jedan sat vožnje od Beograda. Sada smo sigurni da Fruška gora nije došla kao slučajan izbor, jer je upravo to mesto, na kome smo se sada odomaćili, oboma još na prvi pogled ostavilo utisak posebne energije, koju moramo priznati na drugim mestima koje smo oblazili, nismo osetili.

Možda zbog izvora vode koji se nalazi na našem imanju, možda i zbog izolovanosti i osećaja divljine jer ste okruženi šumom sa svih strana. U svakom sličaju od prvog momenta smo oboje znali da smo pronašli svoj dom u prirodi.

Dosta ste putovali, videli mnoge države i skoro sve kontinente. Da li ste možda na nekim od tih mesta pronašli inspiraciju i za vašu malu oazu?

-Putovanja su nam sigurno pomogla da definišemo želje. Maštali smo o tome da se odmaknemo od grada, a opet stvorimo potpunu udobnosti. Svesno i nesvesno pravili smo svoju viziju mesta na koje bismo ponovo želeli da odemo. Upravo to pokušavamo da ostvarimo i srećni smo kada dobijemo komplimente od posetilaca koji iskreno požele da se vrate.

Vaši gosti mogu uživati u specijalitetima sremske kuhinje. Za one koji ne znaju, šta je ono najzanimljivije od specijaliteta ovog kraja?

-Sremska kuhinja obiluje mesom, pripremljenim na različite načine. Od suhomesnatih proizvoda kao što su kulen i sremska kobasica pa sve do različitih vrsta mesa od kojih se priprema gulaš ili paprikaš. U Sremu su nezaobilazna i jako ukusna testa, koja se koriste kako u slanim tako i u salatkim specijalitetima. Bilo da je u pitanju tarana ili mlinci koje se koriste kao dodaci jelima, sprema se i ukusna gužvara sa sirom kao i različite vrste slatkih štrudli, uštipaka ili krofni.

Hrana koju mi nudimo gostima u potpunosti se priprema u našoj kuhinji, od namirnica proizvedenih na našem imanju ili onih koje kupujemo u obližnjim poljoprivrednim gazdinstvima.
Insistiramo na domaćoj hrani tako da sami pripremamo rezance za supu i obavezno lepinje koje se pripremaju neposredno pre ručka.

Iako van grada, niste daleko od Beograda i Novog Sada. Ko su vaši najčešći gosti?

-Naši gosti su skoro uvek stanovnici urbanih sredina. Podjednako nas posećuju porodice sa decom kao i ljudi koji dolaze sa prijateljima da provedu dan u prirodi i opuštnju.
Često nam se javljaju i različite firme koje organizuju druženja i radne sastanke. Ukratko rečeno, naši gosti su svi ljudi koji uživaju u prirodnom ambijentu, bilo da dolaze samo sa namerom da se opuste, proslave neki važan datum ili da spoje posao sa uživanjem.

Imate igraonicu, sportska igrališta, ljudi mogu videti atelje, gajite voće… Dosta sadržaja za celodnevni vikend reklo bi se.

Zbog prostrane igraonice smo omiljeni među decom. Ono što im obećavamo jeste da ce biti sve sadržajnija i bolja. Oni malo stariji više vole odbojkaško igralište na travi. Ljubitelji slikarstva mogu posetiti atelje i pogledati naše radove. Imamo preko 300 stabala različitog voća koje uzgajamo na potpuno prirodan način bez upotrebe hemijskih tretmana. Sezonsko voće obilno koristimo u pripremi hrane i sokova, pored toga, pravimo i različite proizvode koje gosti mogu probati i kupiti kod nas.

Izvor: SrpskiSajt

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here