Naslovna Magazin Zdravlje 10 namirnica koje bi trebalo odmah da prestanete da jedete

10 namirnica koje bi trebalo odmah da prestanete da jedete

Foto: Daily Mail

21 vek je krajnje vreme da počnete da se hranite zdravo ili bar da naučite pravila kojih treba da se pridržavate. Predstavljamo vam 10 stvari koje bi treblalo da obilazite u širokom luku, kada je zdrava hrana u pitanju.

1) ČIPS

Jedna mala kesa čipsa sadrži 125 kalorija i 10 grama masti ( tri grama su zasićene masti). Ako jedete, na primer, samo tri kesice čipsa nedeljno, za godinu dana ćete samo kroz čips uneti 23400 kalorija. Prodavnice zdrave hrane su sada na svakom koraku, umesto čipsa uzmite kokice ili neku varijantu pirinča.

2) TOPING ILI ŠLAG IZ BOCE

Sočni kakvi jesu, uglavnom sadrže kukuruzni sirup ili hidrogenizovane biljno ulje- stvari koje nisu poželjne u arterijama. Jedna kašika sirupa sadrži 32 kalorije, ali niko ne može da se zaustavi na jednoj. Umesto topinga, koristite voćni jogurt ili jogurt od vanile, ukusno je podjednako, a manje štetno.

3) KROFNE

Beli šećer, belo brašno, margarin i sve to duboko potopljeno u ulje. Prosečna krofna sadrži 200 kalorija i 12 grama masti. Umesto ugljenih hidrata, jedite slatkiše od brašna sa celim zrnom.

4) TESTENINE

Testenine sa puterom, parmezanom i raznim ukusnim sosevima skoro svi vole. Ono što većina ne zna jeste da jedna porcija sadrži, u proseku, 543 kalorije i 33 grama masti. Umesto obične testenine, koristite integralnu, a što se soseva tiče. gledajte da ne sadrže sireve, pavlake ni meso.

5) KOBASICE

Bilo da ih jedete za doručak ili kao meze uz pivo, one su jednako nepoželjne u vašem organizmu. Jedna prosečna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i oko 20 grama masti. Ako baš volite kobasice, nađite manje kaloričnu zamenu, kao što su pileće kobasice ili vegeterijanska varijanta kobasica sa sojom.

6) PRŽENA PILETINA

Ako piletinu pržite u ulju, belo meso, iako dijetalno, imaće 400 kalorija i oko 22 grama masti. Zamenite prženje grilovanjem, kuvanjem ili pečenjem u rerni i dobićete zdraviji obrok.

7) ZAMENE ZA SIR

Neki ljudi ih vole, ali verovatno ne znaju koliko su kalorične. Količina koja je potrebna za dva prosečna krekera, sadrži 276 kalorija i 21 gram masti. U ovom slučaju, odlučite se za pravu stvar, odnosno uzmite sir umesto njegove zamene.

8) POMFRIT

Jedna veća porcija pomfrita koja se uobičajeno dobija u restoranima sadrži oko 570 kalorija. Ako uz pomfrit uzmete i hamburger, dodajte na to još 670 kalorija.

9) SVEŽ BELI HLEB

Parče belog hleba sadrži 65 kalorija. Nema veliku hranljivu vrednost, ne sadrži dovoljno vitamina i minerala koje sadrži hleb od celog brašna, pa zbog toga stičete osećaj lažne sitosti.

10) KINESKA HRANA

Kineska hrana je dosta začinjena, vrlo često sadrži soseve od sira i meso raznih vrsta. Pošto je to autentična kuhinja, za koju ne postoji zamena, možete se samo truditi da u jelima koje pripremate koristite manje kalorične namirnice.

IZVORzena blic
Prethodna vestRad mesnih ambulanti Doma zdravlja Pećinci za 29.03.2021.
Sledeća vestNovosadski aktivista ne odustaje – upravi NP “Fruška gora” isporučio novu turu smeća – s ljubavlju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here