Naslovna Vojvodina 100 godina ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Patrijaršije u Sremskim...

100 godina ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Patrijaršije u Sremskim Karlovcima (FOTO)

PODELI
Foto: Vojvodina Uživo

SREMSKI KARLOVCI – Jubilej sto godina od ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Patrijaršije biće obeležen nizom manifestacija u Sremkim Karlovcima.

Proslava ovog velikog crkveno-istorijskog jubileja počela je juče svečanim dočekom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC u Sabornom hramu Svetog oca Nikola ja, gde je u 17.00 časova služeno večernje bogosluženje sa doksologijom, a preneo je portal Vojvodina Uživo.

Nakon večernjeg bogosluženja usledilo je otvaranje multimedijalne izložbe pod nazivom “Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920-2020”, koju je Muzej grada Novog Sada pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom.

U okviru dvodnevne proslave povodom stogodišnjice uspostavljanja Srpske Patrijaršije, danas će u Sremskim Karlovcima, u jednoj od tri katedre patrijaraha srpskih, biti održano i majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Na izložbi su postavljene najznačajnije insignije koje odražavaju patrijaršijsko dostojanstvo SPC: panagija Srba Svetitelja iz 1923. godine sa originalnim nacrtima arhitekte Pere J. Popovića i Uroša Predića, mitra dvanaest apostola, arhijerejsko žezlo sa kojim je ustoličen patrijarh Dimitrije, kao i njegova arhijerejska odežda.

U saopštenju SPC se navodi da će se na izložbi prikazati i rekonstruisan nekadašnji patrijaršijski tron sa baldahinom, koji se nalazio u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojoj je obavljena svečanost vaspostavljanja Patrijaršije, kao i mnoga druga umetnička dela.

Kako prenosi portal Vojvodina Uživo, proslavi su pored najviših crkvenih velikodostojnika prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, koji je izjavio:

– Prvo, moram reći da sam oduševljen kako su Sremski Karlovci danas okićeni i kako su ponosni Sremci dočekali svog patrijarha i svoje vladike. Nekad sam mogao samo da sanjam da narod izađe na ulice i javno pokaže da pripada svetoj SPC. Naš domaćin, vladika sremski gospodin Vasilije je mudro i tačno rekao da smo od Gospoda Boga privilegovani kao generacija koja može da obeleži ovako važan datum, datum ujedinjenja naše crkve, ali i naroda i države.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, tokom otvaranja Izložbe izjavio je:

Kroz sva ta stoleća kandilo srpske pravoslavne vere se ovde, u Sremskim Karlovcima, nikada nije gasilo. Zavetovani smo da ovo mesto sveobuhvatno obnovimo.

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ova svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je baš ovde, u Sremskim Karlovcima, 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha.

– Bila je to jedna od prelomnih tačaka u vekovnoj borbi ovostranog Srpstva za oslobođenje i ujedinjenje, borbi koja će biti krunisana prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji u novembru 1918. godine, dakle baš u vreme kada je započet i proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve, rekao je Mirović.

Centralni deo manifestacije biće održan u Sremskim Karlovcima u nedelju, 15. maja.

Od 9 časova biće služena Sveta saborna arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog Nikolaja. U 12 časova će se prisutnom narodu sa balkona Patrijaršijskog dvora obratiti Patrijarh srpski Porfirije. Na posletku, biće održana i svečana Akademija, kulturnoumetnički program na gradskom trgu ispred Patrijaršijskog dvora i Saborne crkve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here