Naslovna Srem Pećinci 12. plovidba u čast Majke Angeline

12. plovidba u čast Majke Angeline

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KUPINOVO – Regata Majke Angeline plovila je 6. avgusta po 12 put rekom Savom po obodu Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“.

Zahvaljujući prirodnom meandru reke Save, kupinska regata ima start i cilj u istom mestu – Kupinovu. Organizator Regate je Turistička organizacija opštine Pećinci, dok je pećinačka lokalna samouprava svih 12 godina pokrovitelj ove manifestacije.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić poželeo je regatašima mirnu plovidbu i istakao da je lokalna samouprava s razlogom pokrovitelj ove manifestacije od njenog osnivanja.

“Reka Sava i Specijalni rezervat prirode “Obedska bara” su možda najlepši deo naše opštine, nešto što nam je priroda dala, a mi imamo obavezu da ih čuvamo i negujemo za generacije koje dolaze. Takođe, Regata nosi ime po srpskoj despotici Majki Angelini čime odajemo počast despotskoj porodici Branković koji su stolovali upravo ovde u Kupinovu. Tako da slobodno možemo reći da Regata svake godine na najlepši mogući način promoviše prirodu, tradiciju i istoriju našeg kraja” – poručio je predsednik Đokić.

Turistička organizacija svake godine se trudi da ova manifestacija protekne u što boljoj atmosferi, a kako nam je rekao Perica Odobašić, iz TO, zajedno sa Opštinom Pećinci i svim ljubiteljima reke Save koja ima sjajan nautički potencijal, Regata Majke Angeline iz godine u godinu plovi bezbedno i ponosno rekom kojom je despotska porodica Branković pre više od pet vekova došla u Srem i u tvrđavi Kupinik, nadomak današnjeg Kupinova, uspostavila poslednju prestonicu srpske srednjovekovne države.

Molitvu za dobru plovidbu očitao je kupinski mesni paroh jerej Predrag Mihajlović koji je tom prilikom rekao da mu je čast da svake godine regatašima poželi mirnu plovidbu.

Na 25 kilometara dugo putovanje Savom, regataši su krenuli sa Plandišta. Neki prvi put, neki 12 put, regataši su bili spremni da sa prijateljima uživaju u čarima reke Save.

Ružica Zorkić Radičević iz Beograda prvi put učestvuje na regati, za koju je, kako nam je rekla, čula i pre, ali nije uspela da dođe. Sada je, kaže, došla da iskusi sve te lepe priče koje je čula o Regati Majke Angeline.

Učesnica regate od prvog dana je i Zorica Stajčić iz Sremske Mitrovice, koja je na regatu došla upravo ploveći rekom Savom i za koju je, kako nam je rekla, ovo poseban doživljaj. Iz Beograda je prvi put na regatu čamcem došla i Aleksandra Kostić, koja je već najavila dolazak i iduće godine.

Dvanaesta Regata Majke Angeline protekla je mirno i u dobrom raspoloženju, a za bezbednost svih učesnika bili su zaduženi profesionalni spasioci, kao i lekarska ekipa pećinačkog Doma zdravlja.

Nakon par sati plovidbe regataši su pristali na ušću kanala Vok u reku Savu, gde ih je dočekao sremački paprikaš.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here