Naslovna Dogadjaj 15. Međunarodni sajam energetike – Mehanizacija, proizvodi za odlaganje otpada i razvoj...

15. Međunarodni sajam energetike – Mehanizacija, proizvodi za odlaganje otpada i razvoj cirkularne ekonomije

PODELI
Foto: ekapija

Beogradski sajam domaćin je 15. Međunarodnog sajma energetike (EcoFair), koji je počeo 2. oktobra, a završava se danas. To je najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom.

Proizvodi

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavili su se neki od najvećih proizvođača proizvoda za odlaganje otpada.

Kompanija MNG Plastig Gogić iz Inđije proizvodi različiti proizvode od plastike, a fokus je na kantama za smeće sa dva točka i kontejnerima sa četiri točka.

Izvoze u više od 55 zemalja, a preko 90% prihoda dolazi iz izvoza. Kupci su velika komunalna preduzeća i veliki gradovi, a izlaze na tendere na svim tržištima. Proizvode i multifunkcionalne podloge za sportske terene, kao i stadionske stolice, a njihov rad može se videti u hali Pionir.

– Investiramo mnogo, ove godine 2,5 mil EUR, a 12 mil EUR u poslednjih pet godina. Otvorili smo neka nova tržišta kao što su Tunis, Gruzija, Jermenija, a pregovaramo sa Saudijskom Arabijom, Maltom. Nije lako ući na tržište, potrebna je kombinacija kvaliteta i usluge, tretmana koji kupci dobijaju od dobavljača. Teško je dobijati projekte u konkurenciji sa firmama koje obrću nekoliko milijardi evra i imaju nekoliko hiljada zaposlenih, proizvodnju po celom svetu – kaže Žarko Bogovac, komercijalni direktor.

Kada je reč o odvajanju otpada, odnosno o kantama za tu namenu, sagovornik kaže da se radi osnovni proizvod po standardu Evropska norma EN 840. Na proizvode se potom nadograđuju varijacije, odnosno opcije za različite potrebe klijenata. Prilagođavaju se bojom, otvorima za ventilaciju, duplim dnom i slično, a kako nam je rekao Bogovac, Grci obavezno traže pedalu kao dodatak.

Gojkan Stojinović menadžer operative i razvoja u Green City International, odnosno Green Team Services, rekao nam je da treći put nastupaju na sajmu i da su prvenstveno orijentisani ka javnom sektoru, javnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave:

– Naši proizvodi su namenjeni svim kompanijama koje se bave sakupljanjem čvrstog komunalnog otpada. Imamo metalne kontejnere od 0,7 do 3,2 kubna metra, koji se proizvode u pogonu u Somboru, a jedinica za sklapanje i distribuciju je u Beogradu.

I ova kompanija okrenuta je ka izvozu. Godišnja prosečna proizvodnja je 30.000 jedinica, a 90% ide na strana tržišta, Bliski istok, severna Afrika, Južna Amerika, zemlje u okruženju.

– Kao jedan od najvećih proizvođača u Evropi imamo u planu da se proširimo ka Severnoj Americi, kao i da ojačamo prisustvo u centralnoj i zapadnoj Evropi, Rusiji, Kini, na Dalekom istoku.

Na Sajmu se prvi put predstavila kompanija Polyduct iz Mađarske, koja proizvodi velike delove od polietilena. Kako je za eKapiju rekao Silvester Kazinci, rukovodilac prodaje, predstavili su opremu za vodovod i kanalizaciju, na primer šahtove za vodomere, za kanalizaciju, crpnu stanicu.

– Konkurentni smo na tržištu i verujemo da možemo pronaći svoje mesto u Srbiji – kaže sagovornik.

Mehanizacija

Velika pažnja na ovogodišnjem sajmu posvećena je mehanizaciji. Tako se firma Nova oprema iz Novog Sada predstavila novitetom, koji je kupila JKP Tržnica Novi Sad.

– Reč je o multifunkcionalnoj mašini nemačkog proizvođača Kärcher, koja u standardnoj varijanti ima čistilicu. Može biti i za zimsko održavanje gradskog jezgra i putne infrastrukture, kada se napred stavi daska za sneg, a pozadi suvo ili mokro posipanje – pojasnio je direktor Zoran Keleman.

Dodao je da u Srbiji moramo malo više da pratimo svetske trendove, da obiđemo svetske sajmove i da vidimo kako metropole čiste svoje gradove sa jednom mašinom, koja može biti u eksploataciji cele godine:

– Treba samo da prekopiramo neke stvari i da primenimo kod nas.

Firma BG kraft doo na svom štandu predstavila je Ariens snežne freze, koje imaju mogućnost čišćenja 80 tona na sat, i profesionalne samohodne kosilice, za veće i zahtevnije površine. Kako je istakao vlasnik firme BG kraft Zoran Đorđević, brend Ariens prisutan je 80 godina na svetskom tržištu.

Predstavljen je i LYNX, kompaktna čistilica, kompanije RASCO, koja je jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Evropi. Njihovi pogoni u Kalinovcu u Hrvatskoj i Senti u Srbiji zapošljavaju ukupno 400 ljudi, dok 80% prihoda ostvaruju od izvoza.

Kako do novca iz EU?

Posetioci su na štandu kompanije Equipo mogli da se informišu na koji način, preko projekata, mogu da dođu do novca iz EU.

– Mi smo do sada preko Evropskog fondova “prevukli” više od 55 mil EUR. Dali smo u Srbiju donaciju preko 100.000 EUR u mašinama i pomoći. Želimo da što više ljudi sazna da preko nas mogu da dobiju novac iz EU, preko projekata. Napravili smo i projekat sa GIZ-om, pa su briket i pelet podeljeni siromašnim ljudima. Promovišemo cirkularnu ekonomiju, koja sve više dobija na značaju – kaže Srbislav Petković, direktor prodaje za Balkan.

Razgovarali smo i sa Tanjom Spasić iz firme Ehting, koja sarađuje sa javim preduzećima i bavi se ekološkim inženjeringom i konsaltingom u hidrotehnici. Istakla je da je potrebno veću pažnju pokloniti zaštiti životne sredine, kao i da je sajam način da se na tu temu skrene pažnja, i da je potrebno da bude još više učesnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here