Naslovna Srem Ruma 15. Međunarodni susreti društava Matija Gubec u Rumi

15. Međunarodni susreti društava Matija Gubec u Rumi

PODELI

Tamburaška muzika i folklor obeležili su 15. Međunarodni susret društava koja nose ime “Matija Gubec”. Naš grad je po drugi put bio domaćin Susreta, a na velikoj pozornici Kulturnog centra u Rumi nastupilo je sedam društava koja nose naziv “Matija Gubec” iz Zagreba, Sotina, Gornje Stubice, Donjeg Miholjeca, Slavonskog Kobaša, Tavankuta i Rume.

Domaćin Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Matija Gubec”iz Rume, jedno je od najstarijih društava u Vojvodini, osnovano davne 1903. godine. U Opštini Ruma HKPD “Matija Gubec” ima tretman kulturno umetničkog društva prvog prioriteta, a pre svega na osnovu svoje kulturno – istorijske tradicije, ali i umetničkih dostignuća, kazao je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević.

-Drago nam je što je Ruma domaćin ovogodišnjeg susreta. Podržavamo uspostavljanje i jačanje kulturnih veza svih nacionalnih zajednica u regionu. Smatramo da je to doprinos i ukupnoj kulturnoj komunikaciji okolnih država i dobar temelj za bolje razumevanje i saradnju u svim ostalim oblastima. HKPD “Matija Gubec” je ostavilo značajan pečat u kulturnom razvoju naše opštine i ono je jedan od najznačajnijih reprezenata kulturnih dešavanja u našoj opštini, poručio je Kovačević.

Predsednik HKPD “Matija Gubec” Pavle Škrobot se zahvalio Opštini Ruma na finansijskoj pomoći pri organizaciji 15. Međunarodnih susreta.

-Opština Ruma nas je podržala i na tome smo veoma zahvalni. Dobili smo sredstva i od Veleposlanstva Republike Hrvatske i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, prosvetu, nacionalne manjine i nacionalne zajednice. Pripadamo hrvatskoj zajednici, malom evopskom narodu, koji ima vrlo raznoliku kulturnu tradiciju i jezike, ikavicu, jekavicu, ijekavicu, pa su nam takvi i običaji i ovo je prilika da se vidi ta tradicija i naši običaji koje negujemo i čuvamo od nestanka. Mi kao građani Rume i stanovnici Srema negujemo našu vojvođansku i sremsku tradiciju, rekao je Škrobot.

Pre svečanosti u Kulturnom centru delegacije kulturno umetničkih društava iz Srbije i Hrvatske su u Gradskoj kući ugostili predsednik SO Ruma Stevan Kovačević i načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Ruma.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here