Naslovna Magazin Zdravlje 1,7 miliona za unapređenje zdravlja žena

1,7 miliona za unapređenje zdravlja žena

Foto: Opština Pećinci

Domu zdravlja „Dr Dragan Funduk“ Pećinci Ministarstvo zdravlja je dodelilo grant u iznosu od 1,7 miliona dinara za projekat „Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite žena u opštini Pećinci“. U okviru realizacije ovog projekta pećinački Dom zdravlja izdvojiće milion dinara od dodeljenih sredstava za kupovinu novog kolposkopa, aparata za pregled grlića materice, čime će, po rečima direktorke ove ustanove Dubravke Cvetković Mićić, u potpunosti biti opremljene obe ginekološke ambulante.

„Dom zdravlja ima jedan kolposkop, ali ovaj aparat je star preko deset godina, pa nam je još jedan kolposkop neophodan. Sada će obe ginekološke ambulante biti opremljene i ultrazvukom i kolposkopom, a u celom Domu zdravlja imamo četiri ultrazvučna aparata, što nam značajno olakšava rad, jer ultrazvučne preglede više ne moramo posebno da zakazujemo“ – kaže Cvetković Mićić.

Ostatak dodeljenih sredstava biće iskorišćen za realizaciju preventivnih pregleda žena iz pećinačke opštine, u koje će biti uključeni kolposkopija i Papanikolau test.

„Cilj preventivnih pregleda je da unapredimo zdravstvenu zaštitu žena na našoj teritoriji, a pregledi će prvenstveno biti namenjeni ženama koje nemaju zdravstveno osiguranje ili onima koje se do sada nisu javljale na preventivne preglede. Patronažne sestre će nam obezbediti podatke sa terena, na osnovu kojih ćemo napraviti raspored preventivnih pregleda po naseljima, bilo da se odlučimo da preglede vršimo na terenu ili da za žene iz svakog naselja organizujemo besplatan prevoz do Doma zdravlja“ – izjavila je Cvetković Mićić.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dodelilo je grantove za 83 doma zdravlja širom Srbije, ukupne vrednosti 270.000.000 miliona dinara, za realizaciju 91 projekta usmerenog na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Finansijska podrška sprovođenju programa grantova obezbeđena je u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“, koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Uručujući direktorima domova zdravlja ugovore o bespovratnim finansijskim sredstvima, ministar dr Zlatibor Lončar istakao je da je čvrsto opredeljenje Ministarstva zdravlja da se kvalitet zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno unapredi.

„Obilazio sam čitave ove godine domove zdravlja širom naše zemlje, u mestima gde nikada ni jedan ministar zdravlja nije bio, jer nam je namera bila da i kroz direktan razgovor sa zaposlenima i pacijentima ovih ustanova uradimo analizu funkcionisanja ovih zdravstvenih ustanova, njihovih kadrova, korišćenja postojećih prostornih kapaciteta i potencijala medicinske i druge opreme, pre nego što pređu pod nadležnost ministarstva, od 1. januara. I sada znamo konkretno i precizno šta svakom domu zdravlja u Srbiji nedostaje, šta treba da se uradi, šta da se renovira, ili nabavi od opreme. I sve ćemo to da rešimo, jer imamo sredstva i imamo znanja. A ovi grantovi su samo prvi korak u tom pravcu, u cilju podizanja kvaliteta usluga domova zdravlja. Ali budite sigurni, da ćemo, sa druge strane, uvek insistirati na odgovornom upravljanju domovima zdravlja, na domaćinskom i profesionalnom poslovanju, na trudu i posvećenosti, i nećemo tolerisati nerad, neaktivnost i neangažovanost. Stoga još jednom čestitam svima koji su danas dobili značajna finansijska sredstva, i pozivam ih da odmah krenu u realizaciju projekata za koje su dobili grantove. A ja ću nastaviti da obilazim domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove naše zemlje i u narednom periodu, i nastavićemo da ulažemo u ove zdravstvene ustanove, nastavićemo da u njima zapošljavamo mlade lekare, da im omogućavamo specijalizacije, jer želimo da u svakom delu Srbije, u svakom domu zdravlja građanima bude dostupna kvalitetna i efikasna zdravstvena usluga“ – poručio je ministar Lončar.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestPećinački osnovci u prvih 50 na svetu
Sledeća vestRK “Sloven” obeležio 63. godišnjicu kluba

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here