Naslovna Život Danas je Svetski dan borbe protiv siromaštva

Danas je Svetski dan borbe protiv siromaštva

PODELI

Crveni krst Sremska Mitrovica, kao sastavni deo Crvenog krsta Srbije, od 2008. godine u sklopu Meseca solidarnosti obeležava 17. oktobar – Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Ove godine moto obeležavanja ovog datuma jeste „Udruženi sa najsiromašnijima gradimo inkluzivni svet univerzalnog poštovanja ljudskih prava i dostojanstva”.

Direktan doprinos da se smanji broj gladnih, Crveni krst Sremska Mitrovica ostvaruje kroz rad Narodne kuhinje. Trenutno na teritoriji Grada kuvani obroci se distribuiraju za oko 300 korisnika dnevno, na tri punkta u Mitrovici i dva punkta u Laćarku. Obrok se sastoji od pola litre kuvanog obroka i pola vekne hleba po korisniku. Korisnicima iz seoskih sredina, koji nisu u mogućnosti da svakodnevno dolaze po kuvani obrok distribuiraju se takozvani lanč paketi hrane. Mesečno se distribuira 184 paketa za 103 porodice.

Rad Narodne kuhinje finansira se iz sredstava koje okalna samouprava opredeli iz budžeta Grada, a svake godine Vlada Republike Srbije pomogne rad kuhinje donacijom 10 osnovnih namirnica za devet meseci.

Povodom 17. oktobra – Svetskog dana borbe protiv siromaštva mitrovački Crveni krst će tog dana na punktovima za distribuciju, svim korisnicima podeliti pojačan obrok.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here