Naslovna Danas je... 25. NOVEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

25. NOVEMBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

PODELI

Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo 1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 donele odluku da se 25. novembar obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Srbiji 1 od 3 žena preživljava neki vid torture, svaka treća trpi fizičko, a svaka druga psihičko zlostavljanje. Procenjuje se da oko 60 odsto žena i devojčica u svetu trpe nasilje i žrtve su fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Prema podacima Zaštitnika građana, samo u toku ove godine do novembra meseca u Srbiji je ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju.

Nasilje nad ženama koje čine njihovi aktuelni ili bivši, bračni ili vanbračni partneri predstavlja najučestaliji vid nasilja u porodici i karakteriše se trajnošću, širokom rasprostranjenošću, prisustvom tradicionalnih mehanizama okrivljavanja žrtve, prisustvom društvenih stereotipa koji zamagljuju pravu sliku ove pojave i odgovornost kako učinioca tako i institucija.

Najveći broj žena zbog straha nikada ne prijavi ovakav problem, razlog tome je svakako neadekvatan sistem zaštite jer izostaje nadzor nad primenom zaštitnih mera, sudski postupci traju predugo što obeshrabruje žrtve da traže pomoć, kaznena politika je nedovoljno oštra i uglavnom se završava novčanim kaznama, a postoji i nepoverenje u nadležne institucije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here