Naslovna Danas je... 3. maj: Svetski dan slobode medija

3. maj: Svetski dan slobode medija

PODELI
Foto: rtvkraljevo.com

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1991. godine.

Kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ali i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara, proglašen je Svetski dan slobode medija koji se obeležava od 1993. godine.

UNESCO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem UNESCO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu.

Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara.

Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijskim narko-kartelima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here