Naslovna Dogadjaj 3,8 miliona za nabavku novog vozila

3,8 miliona za nabavku novog vozila

Foto: Opština Pećinci

Juče su u zgradi Palate Srbije potpisani ugovori o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2020. godini, a ugovore sa predstavnicima 88 lokalnih samouprava, među kojima i sa Opštinom Pećinci, potpisala je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

U okviru mere Usklađivanja rada i roditeljstva, pećinačkoj lokalnoj samoupravi odobrena su bespovratna sredstva za nabavku vozila za prevoz dece i mladih sa posebnim potrebama u iznosu od 3.825.000 dinara, dok će Opština Pećinci iz budžeta obezbediti dodatnih 675.000 dinara. U ime Opštine Pećinci ugovor je potpisao predsednik mr Željko Trbović.

„Novo vozilo namenjeno je korisnicima usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu. Opština Pećinci je i do sada obezbeđivala besplatan prevoz korisnicima Dnevnog boravka od mesta stanovanja do ustanove, ali vozilo koje smo koristili nije bilo prilagođeno osobama sa invaliditetom. Novo vozilo će znatno olakšati prevoz i u potpunosti odgovoriti na potrebe korisnika usluga Dnevnog boravka“ – izjavio je Trbović.

Ministarska bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, tom prilikom je rekla da je za ovu namenu iz budžeta obezbeđeno 650 miliona dinara, za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova, a da je najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta.

„Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje. Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79 miliona dinara, za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77 miliona dinara. U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od skoro 80 miliona dinara, a oko 13 miliona dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove“ – rekla je ministarka i dodala da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu, a u poređenju sa državama u okruženju, samo naša zemlja beleži blagi porast novorođene dece u navedenom periodu, kao i da prema prvim preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2020. godine rođeno je 245 beba više nego u istom mesecu 2019. godine, što je rast od 5%.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestGradsko prvenstvo u rukometu
Sledeća vestOsmomartovski koncert u Ogaru

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here