Naslovna Magazin Zdravlje 4 vida rekreacije u prirodi za savršeno oblikovano telo

4 vida rekreacije u prirodi za savršeno oblikovano telo

PODELI

Mnogobrojne naučne studije dokazale su da svakim oblikom umerene i kontinuirane fizičke aktivnosti dajemo značajan doprinos našem zdravlju i lepoti. Redovno vežbanje ima višestruki značaj. Ako vežbamo barem po 30 minuta svakoga dana, učinićemo veliku uslugu našem organizmu. Kontinuirana telesna aktivnost snaži naše mišiće, eliminiše masne naslage, podstiče prokrvljenost i snabdeva ćelije dovoljnim količinama kiseonika. Drugim rečima, redovna fizička aktivnost regulisaće naše metaboličke funkcije i učiniti nas zdravijim i lepšim.

Kada je reč o ženama, jedan od najvećih problema koji je pre svega estetske prirode, jeste kako se rešiti celulita, pa su najčešće fokusirane na aktivnosti uz čiju pomoć će ukloniti celulit. Zato većina žena primenjuje vežbe namenjene onim delovima tela na kojima se celulit najčešće pojavljuje, poput stomaka, nadlaktica, bokova, bedara.

Međutim, kućne vežbe za određenu grupu mišića nisu jedini način da uz pomoć pokreta oblikujemo telo i činimo ga lepšim. Lagani džoging, vožnja bicikla i rolera ili brzo hodanje predstavljaju idealan način da doprinesemo lepoti, ali i zdravlju. Pri tome, najbolje je ove aktivnosti obavljati negde u prirodu, na čistom vazduhu, jer će rezultati biti još uočljiviji. A leto je pravo godišnje doba za to.

dzoging

Trčanjem protiv masnih naslaga

Svakodnevni odlazak u prirodu na lagano trčanje odličan je vid rekreacije, iz više razloga, pa i zbog vitkosti. Trčanje razgrađuje masnoće, jača i oblikuje mišiće, a istovremeno poboljašava odbrambene sposobnosti organizma. Dovoljno je svega pola sata dnevnog trčanja i rezultati će ubrzo biti vidljivi. Međutim, da bi imali snage da u kontinuitetu trčimo 30 minuta, potreban je određeni nivo kondicije koji se stiče upravo vežbanjem. Tako u početku morate biti strpljivi. Stručnjaci savetuju da je u početku najbolje primenjivati kombinovanu tehniku trčanja i brzog hodanja. Trčite 2 minuta, pa onda brzo hodajte jedan minut. Postepeno povećavajte dužinu trčnaja, a u pauzama, da bi došli do daha primenjujte brzo hodanje, sve dok ne budete u stanju da bez velikog zamaranja lagano istrčite 30 minuta u kontinuitetu. Otprilike, dovoljno je da trčite tri puta sedmično, četiri do pet nedjelja zaredom, da bi dostigli takav nivo kondicije pri kojem vam pola sata trčanja neće predstavljati opterećenje.

Brzo hodanje za snažnije srce, mišiće i kosti

Početnicima u brzom hodanju preporučuje se maršuta od 1,5 km, 3-4 puta nedeljno. Brzinu treba prilagoditi mogućnostima, tako da disanje tokom treninga može da bude normalno. Kasnije, kada treningom steknete više kondicije, možete povećati daljinu i pojačati tempo.

Naučne studije dokazale su da osobe koje se bave brzim trčanjem svega 3 do 4 sata sedmično, imaju 30 do 40% manje šanse da dožive srčani udar. Brzo trčanje poboljšava prokrvljenosti i stimuliše razmenu materija. Takođe, korisno je za mišiće, za kosti i zglobove.

bicikla

Vozite bicikl – ukonite celulit i salo

Prilikom vožnje bicikla podstičemo metaboličke procese u organizmu i poboljšavamo prokrvljenost, uslijed čega dolazi do razgradnje masti i skidanja sala. Takođe, vožnja bicika jača i oblikuje nožne mišiće. Preporučuje se pola sata vožnje dnevno i to brzinom iznad 20 km/h. Pravilno okretanja pedala podrazumijeva njihovo gaženje cijelim stopalima. Jedino tako ćete aktivirati sve nožne mišiće i doprinijeti njihovom jačanju.

rekreacija

Zategnite zadnjicu uz pomoć rolera

Prirodni ambijent nekog velikog parka ili šume kroz koje prolaze biciklističke staze odličan je izbor za one koji se žele baviti vožnjom rolera. Prema tvrdnjama kompetentnih, vožnja rolera je najbolja fizička aktivnost ako želite da zategnete mišiće zadnjice i muskulaturu kukova. Pri vožnji rolera aktivirani su svi mišići, ustvari čitavo tijelo, što podstiče jačanje mišića i potomaže normalno funkcionisanje srčanog sistema.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here