Naslovna Magazin Zdravlje 5 najboljih lekova za ublažavanje opekotina od sunca

5 najboljih lekova za ublažavanje opekotina od sunca

PODELI
Foto: nsuzivo

Iako nam se čini kao da nije leto zbog kiša koje su danima u našoj zemlji, treba pripremiti sebe i kožu da moguće opekotine od sunca. 

Ako vam se desi da dobijete opekotine od sunca ili kako kažemo “izgorite”, ovo su najbolji prirodni lekovi za ublažavanje crvenila i temperature kože.

ALOE VERA

Postoji razlog zašto je aloe vera poznata kao lek za smirivanje opekotina od sunca- osim što hladi, njega protivupalna prirodna svojstva mogu čak i da podstaknu zaceljivanje opekotina od sunca. Istraživanja su pokazala da može pomoći u izlečenju opekotina prvog i drugog stepena na koži zbog sadržaja antioksidanata. Ona neverovatno hidrira, a može se koristiti i za smanjenje perutanja kože nakon sunčanja. NAPOMENA: Treba biti obazriv pri kupovini proizvoda sa aloe verom, jer neki sadrže sintetičke mirise koji samo mogu pogoršati opekotine.

HLADNI KOMPRES

Hladne obloge su čudo za opekotine od sunca. Hladnije temperature ograničavaju vaše krvne sudove i to može pomoći da se upala izazvana sunčevim opekotinama smanji. Jednostavna hladna krpa radi svoj posao, ali i sredstva za negu kožu mogu pomoći nakon nekog vremena u frižideru. NAPOMENA: Neka ti proizvodi budu hladni, a ne zamrznuti, jer preveliko hladan osećaj može da šokira kožu.

ZELENI ČAJ

Uzmite losione ili hidrolate sa zelenim čajem, jer on ima sposobnost da smanji krvne sudove i tako smanji opekotine. Takođe, ovaj čaj sadrži kofein, a poznata je primena kofeina u nezi kože. Dodavanje kesica zelenog čaja u hladnu kupku može pomoći zbog svojih protivupalnih svojstava, koja mogu da smire upaljenu kožu.

MANUKA MED

Manuka med nudi mnogo blagodeti- od pilinga i maski za kožu i lice do sposobnosti ublažavanja upala. Istraživanja su pokazala da ova vrsta meda, koja potiče iz Australije i Novog Zelanda iz manuka drveta, može da poboljša upalne lezije na koži, zahvaljujući jedinjenjima u medu koji su pomogli u kontroli više zapaljenskih puteva. Antiupalna svojstva manuka meda mogu da izvuku tečnosti iz tkiva i smenje natečenost.

OVSENA KAŠA

Još jedan stari lek za smirivanje opekotina je ovsena kaša, koja ima prilično impresivna protivupalna svojstva. Ekstrakti ovsene kaše su pokazali da smanjuju upalne posrednike na koži, dajući značajna klinička poboljšanja suvoće kože, hrapavosti i intenziteta svraba. Da bi se još više poboljšale ove prednosti, napravite kupku od ovsenih pahuljica za pokrivanje veće površine i bolju cirkulaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here