Naslovna Zabava 5 opasnih i ilegalnih lekova koje su lekari nekada prepisivali kao čudotvorne

5 opasnih i ilegalnih lekova koje su lekari nekada prepisivali kao čudotvorne

PODELI
Izvor: DW

Možete li da zamislite da uzimate kokain za lečenje upale grla? Šta je sa heroinom protiv kašlja? Pa, ako ste živeli početkom 1900-ih, to je upravo ono što vam je možda prepisano od strane lekara.

Određeni lekovi koje danas smatramo nedozvoljenim, ilegalnim i opasnim, nekada su se koristili kao čudotvornim tretmanom za uobičajene bolesti.

Međutim, tokom godina, kako su potpuni efekti ovih lekova izašli na videlo, oni su ponovo kategorisani i više se ne nalaze u prijateljskom okruženju vaše apoteke. Ali u prošlim decenijama, poseta lokalne apoteke mogla bi vam pokazati sasvim drugačije lekove na rafovima.

Kokain

U kasnim 1800-im i ranim 1900-im, kokain se nije smatrao ni približno tako opasnim kao sada. U stvari, Sigmund Frojd je objavio članak pod naslovom „Uber Coca“ o pozitivnim efektima upotrebe kokaina.

Naveo je kako se može koristiti za lečenje zubobolje, upale grla i kako može da poveća izdržljivost. Takođe je tvrdio da se listovi koke, biljke iz koje se dobija kokain, mogu efikasno koristiti za lečenje zavisnosti od morfijuma i alkohola.

Još jedno iznenađenje? Sve do 1903. listovi koke bili su jedan od glavnih sastojaka u koka-koli, sve dok porast broja smrtnih slučajeva povezanih sa kokainom nije primorao proizvođače da pronađu manje smrtonosnu alternativu.

Heroin

Sve do 1920-ih verovalo se da je heroin čudotvorna droga. Mnogi lekari, uključujući onkologe, prepisivali su ga kao sredstvo za suzbijanje kašlja, ublažavanje bolova i izvor olakšanja za hronične bolove.

Farmaceutski gigant Bayer, kompanija koja nam je donela aspirin za bebe i Alka Seltzer, zapravo je prodala lek (drogu) deci oboleloj od tuberkuloze, kao lek protiv booval i kašlja koji su dolazili sa pomenutom bolešću.

Sve dok nije zabranjeno 1920. godine, koristili su ga i neki anesteziolozi tokom operacija umesto lokalnih anestetika. Ovo je teško zamisliti jer se sada smatra jednom od najopasnijih droga na svetu.

Još teže za zamisliti? Neki lekari i farmaceutski predstavnici još uvek zagovaraju upotrebu heroina i nadaju se da će ga smatrati bezbednim lekom za lečenje bolova kod pacijenata sa rakom.

Ekstazi (MDMA)

Popularna droga za žurke, poznata kao ekstazi ili molly, zapravo je prvobitno bila zamišljena kao pilula za dijetu. Nije teško poverovati, s obzirom na to da njegovi neželjeni efekti uključuju prekomerno povraćanje ili dijareju i gubitak apetita.

Originalni tvorac, nemačka farmaceutska kompanija Merck, na kraju je odustala od svog patenta. Međutim, druge kompanije su nastavile da istražuju lek. Aleksandar Šulgin, hemičar kompanije Dow Chemical Company, čak je posvetio svoje vreme i resurse istraživanju njegovih terapeutskih kvaliteta i bio je prvi prijavljeni čovek koji je konzumirao ekstazi.

Poznat kao „otac ekstazija“, Šulgin bi delio čisti MDMA svojoj ženi i njihovim prijateljima i beležio rezultate. On je tvrdio da bi lek mogao biti koristan u lečenju veterana sa PTSP-om (posttraumatski stresni poremećaj), što je ideja koja je nedavno doživela ponovni razvoj.

Duvan

Uz svu negativnu pažnju koju cigarete dobijaju danas, teško je zamisliti da su nekada bile odobrene od strane lekara.

U stvari, neki lekari su ih gurali kao lekove za uobičajene bolesti, poput upale grla. Oglasi velikih duvanskih kompanija, kao što je Lucky Strike, tvrdili su da se cigarete i duvan mogu koristiti za oblaganje grla kao prevencija protiv iritacije i kašlja.

Sve do kasnih 1960-ih, forsiranje duvana kao lakog leka postalo je uspešna marketinška taktika (samo pitajte Dona Drapera i kompaniju).

Međutim, 1964. godine, Surgeon General list je objavio izveštaj sa detaljima o nuspojavama pušenja. Ispostavilo se da dok su pušači premazivali grlo „zaštitom“, oni su takođe premazivali svoja pluća smrtonosnim kancerogenima.

Psihodelične pečurke

Često razmišljamo o psihodeličnim pečurkama kao o vozilu za uzbudljivi flešbek u stilu Vudstoka, ali pre ere slobodne ljubavi, psilocibin (aktivni sastojak) je zapravo istraživan kao lek za različite psihološke bolesti, kao i sredstvo za postizanje višeg nivoa razumevanja sveta.

Čuveni pisac, Oldus Haksli, je čak koristio drogu za „vizionarsko iskustvo“, napisavši da veruje da je ‘biti naduvan‘, način na koji svi treba da iskuse svet.

Tokom Drugog svetskog rata, psilocibin je istraživan kao serum koji govori istinu, kao i sintetička alternativa adrenalinu, zbog strukturnih sličnosti ova dva jedinjenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here