Naslovna IT 5 saveta kako napisati CV

5 saveta kako napisati CV

PODELI
Foto: istock

U današnje vreme, prilikom svakog konkurisanja za posao morate priložiti CV. Curriculum vitae ili skraćeno CV jeste radna biografija u kojoj ukratko navodimo lične podatke, obrazovanje, dodatnu edukaciju, radno iskustvo i veštine koje posedujemo. U njemu ćete napisati nešto više o svom iskustvu koje je u vezi sa poslom za koji aplicirate.

Dobar CV je relativan pojam, jer zavisi od potreba firme i istančanog ukusa zaposlenih u ljudskim resursima. Ipak postoje neke norme koje bi trebalo ispoštovati, zato ćemo vam dati 5 saveta kako napisati CV. 

#1 Dizajn biografije

Kada neka kompanija objavi oglas za posao na svojoj veb-stranici, društvenim mrežama ili sajtovima, kao što je na primer Infostud, zainteresovani kandidati počinju sa slanjem svoje biografije. Što je veći brend u pitanju, to je veća konkurencija. Da li se zapitate, kako ćete vi, sa samo jednom od mnogobrojnih biografija, proći prvi krug? Šta je to što će vaš CV razlikovati od drugih?

U pitanju je dizajn. Ako konkurišete za poslove u vezi sa grafičkim ili veb-dizajnom, marketingom ili programiranjem, morate pokazati svoju kreativnost. Ukoliko ste zainteresovani za rad u finansijama ili ljudskim resursima, CV bi trebalo da bude svedeniji. Bićete primećeni ako napravite biografiju u duhu starih novina, video-igrica,  infografika ili minimalističkog dizajna sa ikonicama. Na sajtu Canva imate šablone biografija koje možete izmeniti po svom ukusu. 

#2 Sadržaj biografije  

Skrenuli ste pažnju na sebe neobičnim dizanom biografije. To ne mora da bude plus ako njegov sadržaj nije u skladu sa oglasom. Znamo samo da nije naodmet ubaciti što više reči iz oglasa u svoj CV, jer zaposleni u ljudskim resursima u proseku petnaestak sekundi posvete jednoj biografiji. U tom kratkom periodu, treba naglasiti upravo ono što poslodavac traži.

Napravite dobru strukturu i obavezno unesite sledeće podatke:

  • Lične podatke: ime i prezime, kontakt telefon, e-mail, mesto prebivališta, datum rođenja
  • Relevantno radno iskustvo od najnovijeg do najstarijeg (naziv firme, poziciju, vremenski period koji ste proveli radeći u toj kompaniji i zadatke koje ste obavljali). Napišite samo ono što je u vezi sa poslom za koji konkušete, a ako nemate radnog iskustva navedite seminarske radove na fakultetu, projekte u kojima ste učestvovali ili gde ste volontirali. 
  • Obrazovanje – naziv obrazovne ustanove, mesto u kome se nalazi, godinu kada ste je upisali i godinu kada ste završili (ako niste završili stavite da je „u toku“) i zvanje koje ste stekli. Možete dodati stipendije koje ste osvojili ili druge nagrade koje smatrate svojim dostignućem. 
  • Obuke i kursevi –  naziv kursa, vreme održavanja i predavača ako je to neka poznata ličnost iz oblasti za koju konkurišete. 
  • Veštine – poznavanje rada na računaru, posebnih programa, kao i nivo vašem poznavanja istog na skali: početni, srednji, napredni, ekspertski.
  • Strane jezike. Navedite strani jezik koji govorite i nivo svog znanja, a obavezno dodajte i sertifikat kursa koji ste završili. Ako niste sigurni u svoje znanje planirajte da upišete kurs engleskog, jer je to jezik koji će vam biti potreban za gotovo svaki posao. 
  • Hobi  i lične osobine. Iako nije od presudne važnosti, HR menadžeri tako mogu saznati koje su vaše sfere interesovanja. Razmislite koje osobine su bitne za poziciju za koju konkurišete, kao što su analitičnost, komunikativnost, elokvencija, timski duh. 
  • Društvene mreže. Poželjno je da stavite link poslovne društvene mreže – LinkedIn u svoj CV. Poslodavci će svakako pretražiti vaše profile na social media ako ih zainteresujete, zato nema potrebe stavljati Facebook ili Instagram. 

#3 Fotografija za dobar CV

Ako ste sve dobro struktuirali i dizajnirali, potrebno je da dodate fotografiju. Dodavanje fotografija se sa pravom nalazi među 5 saveta kako napisati CV, jer bez adekvatne slike on nema baš dobru prolaznost. Ljudsko oko voli vizuelne efekte i fotografija dolazi u prvi plan. Izbegavajte selfije, sečene fotografije gde ste bili sa drugim ljudima, na kojima se vidi nešto u pozadini, fotografiju cele figure, mutne i pikselovane fotke. Dobra fotografija za dobar CV mora da bude vaše lice spreda, sa jednobojnom pozadinom, jasno vidljiva, na kojoj ste poslovno obučeni i na kojoj nemate usiljeni izraz lica. 

#4 Optimalna dužina biografije 

Optimalna dužina biografije je jedna stranica A4 formata, eventualno dve, ako ste baš ekperti u nekom poslu. Nemojte pisati romane i dodavati nepotrebne stvari. Budite kratki, jasni I precizni. I što je najbitnije, nemojte lagati!

#5 Savet ako pišete CV na engleskom ili nekom drugom jeziku

Ukoliko se za posao za kolji ste konkurisali traži biografija na engleskom, a vi niste baš sigurni u svoje znanje, potrebna vam je prevodilačka agencija. Ipak je CV neka vrsta zvaničnog dokumenta i treba da bude stilski potpuno ispravan. Nemojte dozvoliti da zbog nekih nesavršenih reči na engleskom budete odbijeni u prvom krugu. 

Pored  saveta kako napisati CV dajemo i bonus savet za motivaciono pismo

Kada ste napravili dobar CV, pre nego što aplicirate za posao, napišite i motivaciono ili propratno pismo. Poslodavac voli da vidi da ste se potrudili i da pročita zašto treba baš vas da izabre za oglašenu poziciju. Obavezno napišite naziv kompanije i poziciju za koju konkurišete, zatim svoje ime i prezime, kontakt telefon i e-mail. Počnite sa „Poštovani“ i završtite za „Srdačno“.

U njemu je bitno da navadete zašto želite da budete deo te kompanije, zašto ste prava osoba za tu traženu poziciju, šta je ono što nudite, koji su vaši motivi za uspeh. Vodete računa da ne bude predugačko, maksimum jedna stranica A4

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here