Naslovna Magazin Planeta 50 GODINA PUTOVANJA: Obišao je 195 zemalja sveta!

50 GODINA PUTOVANJA: Obišao je 195 zemalja sveta!

PODELI
Albert Podel je prošlog meseca završio životnu misiju koja je trajala 50 godina. Obišao je 195 zemalja sveta – 193 članica UN, kao i Tajvan i Vatikan.

Skuterom, busom, na kamili, na magarcu, čamcem, motociklom – na razne načine je on prelazio zemlje, a neke čak i pešice, poput Vatikana, San Marina…

Ipak, priznaje da nije uspeo da poseti baš sva od preko 7.000 ostrva u Filipinskom arhipelagu, ili većinu od 17.000 ostrva koja čine Indoneziju.

– Imao sam hiljade avantura u tim zemljama, a neke su počinjale i pre nego što bih došao u tu zemlju – kaže on. Ovo se odnosi na dobijanje viza.

Kaže da, iznenađujuće, Severna Koreja nije bila “najtvrđi orah”. U Severnoj Koreji vole “američki novac” koji uzimaju kroz skupe ekskurzije kroz zemlju koje organizuje vlada.

Evo zemalja koje je bilo najteže posetiti:

SAUDIJSKA ARABIJA

Saudijska Arabija

Foto: Profimedia

Pokušavao je da dobije vizu od 2000. do 2009. godine – retko su ga obaveštavali zašto je odbijen. Jedno šturo objašnjenje dobio je godinama kasnije, od jednog službenika:

– Znaš, mi imamo novca od nafte, ne treba nam par američkih dolara.

Napokon je, uz asistenciju jako dobre agencije u SAD, dobio vizu.

KIRIBATI

Teško mu je bilo ući i u ovu ostrvsku zemlju usred Tihog okeana. Oni su bili toliko nerazvijeni da nisu imali ni ambasadu u SAD. Morao je da zove konzula u gradu Honolulu, koji je uglavnom bio odsutan – stalno je bio na surfovanju.

Danas je drugačije, priznaje on, pa zemlja stanovnicima SAD ne traži vize za boravak do mesec dana.

ČAD

Ovde su mu tražili garantno pismo od hotela u kom će odsesti, a malo je bilo hotela koji su davali ovakve garancije.

Kada je našao jedan, trebalo je platiti unapred, 300 dolara za noć, bez mogućnosti povraćaja novca.

NAURU

Sedam godina mu je trebalo da dobije vizu za ovu zemljicu nasred Pacifika.  Granice je zatvarala, i retko davala vize, jer su je u jednom trenutku preplavile izbeglice.

Inače je, ranije, bila poznata kao poreski raj i sklonište ruskim mafijašima.

RUSIJA

Moskva

Foto: Profimedia

Ah, ta Rusija… Žali se on kako je Rusija posebno teška za dobijanje vize ako ste Amerikanac. Svi dobijaju formu od 21 pitanja, a oni ispunjavaju 20 više – ukupno odgovaraju na 41 pitanje.

Pitanja su nametljiva, kaže on.

– Traže sva mesta koja si posetio u proteklih 10 godina, mesto na kom radiš i dva mesta na kojima si radio pre toga itd.

SOMALIJA

Decenijama ih potresa rat, pa iako im trebaju dolari, ne žele da stranci u njihovoj zemlju budu ubijeni ili oteti. Da bi posetio ovu zemlju, morao je da obezbedi sebi tim obezbeđenja.

SUDAN

žene u Sudanu

Foto: Profimedia

Vlada ove zemlje je paranoična, kaže on. Mnogi zvaničnici su na poternicama međunarodnih tela. Stoga je morao da traži “zaobilazne puteve” do Sudana, i našao ih je.

ANGOLA

Po rečima ovog svetskog putnika, ovde je bilo najteže ući.

– Kao da se vizna politika temelji na čvrstom uverenju da će stranci pokrasti dijamante.

Pri tom, ova zemlja godinama nije davala vize Amerikancima jer je SAD podržavala pobunjenike u ovoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here