Naslovna Srem Irig 6. “Čuvarkuća” održana u sremskom selu Rivica

6. “Čuvarkuća” održana u sremskom selu Rivica


Manifestaciju Čuvarkuća, Fondacija 021 zajedno sa nevladinom organizacijom CeSER iz Rume i prijateljima iz Rivice odrganizovana je sa cilljem afirmacije i promocije bogatstva kulturne baštine u Vojvodini sa posebnim akcentom na povećanje vidljivosti ljudi, kulture i tradicije malog sela na Fruškoj Gori.

Rivica, koja broji tek nešto više od 500 stanovnika, doduše i nije tako nevidljiva, jer ima bogati istorijski značaj, a uz manifestaciju Dani vina, sa kojom se pre 18 godina upisala na turističko-privrednu kartu, njena vidljovst se iz godine ugodinu povećava. Upravo tako je bilo i u subotu, kada se u sklopu vinarskih dana održala “Čuvarkuća”, čiju realizaciju finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs), Balkanskifond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveškeu Beogradu (www.norveska.org.rs).

Cilj projekta je promocija zajedništva isaradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa lajtmotivomda je „Vojvodina naša kuća”.

Manifestacija je otvorena izložbom slika vojvođanskih slikara, koje su nastale na likovnoj koloniji, kada su slikari u autentičnom seoskom ambijentu, na salašu “137”, stvarali likovna dela, koje govori o viševekovnoj multikulturalnosti Vojvodine.

Izložbu su otvorili Vesna Radojčić iz Centra za razvoj likovne umetnosti Jazak i Kostantin Gušić, akademski slikar. Direktorka Fondacije 021 Svetlana Tomov se u svom obraćanju posetiocima zahvalila domaćinima za pomoć pri organizovanju manifestacije i ukazala na to, da je upravo promocija saradnje i zajedništva jedanod ciljeva projekta, koji ova organizacija sprovodi.

Centralnom delu manifestacije – priredbi “Biseri rasuti po polju”, koju su pripremila deca iz P. U. “Dečija radost” i O.Š. „Dositej Obradović“ Rivica sa svojom učiteljicom Gordanom Fodog – prethodila je dodela zahvalnica za pomoć pri organizaciji manifestacije u vidu “Čuvarkuće”i to predsedniku Opštine Ruma Slađanu Mančiću i predstavnici udruženja CeSER.

Posle priredbe posetioci su uživali u savremenom likovnom stvaralaštvu, koje je “Čuvarkuća” donela u Rivicu, ali i u tradicionalnim jelima koje je pripremila Milena Marinković, u ovom delu Srema prepoznatljiva po ukusnim tradicionalnim jelima. Kako u hrani, posetioci su uživali i u piću karakterističnim za ovo podneblje, pre svega u vinu.

Upravo vino je organizatore, domaćine i sve goste, posle zvaničnog dela manifestacije, “pozvalo” da obiđu 18. Dane vina, koje su se održavali tokom celog vikendau centru Rivice.

“Dani vina je turstičko-privredna manifestacija takmičarskog karaktera,” objašnjava Goran Eror, član organizacionog odbora manifestacije“18. Dani vina” u Rivici. “Desetak dana pre samog događaja dostavljaju se uzorci vina na ocenjivanje, a ove godine je bilo rekordnih 219 uzoraka a dvanaest enologa, članova stručne komisije, ih je ocenjivalo.”

Goran Eror sa sigurnošću kaže da je ova manifestacija najveći vinski događaj u Sremu. Ona ne predstavlja samo izložbu i degustaciju vina, već i prezentacijurazličitih ručnih radova, domaćih proizvoda .

“Ove godine smo imali preko 60 izlagača, što je za ovakvo malo mesto, kao što je Rivica, koja broji tek oko 500 stanovnika, zaista veliki uspeh. U prilog tome možemo istaći da je zahvaljući manifestaciji “Dani vina” naše selo u proteklih deset godina sprovelo nekoliko značajnih projekata. Na primer počelo je renoviranje pravoslavne crkve, izgradili smo kapelu, izgradili smo dom kulture, gde se i vinska manifestacija održava, izgradili smo i košarkaški teren, kanal za odvodnjavanja, postavljanje optičkih kablova”,kaže Goran Eror i dodaje da je Rivica infrastrukturno na 90 posto opremljena i da upravo ovakve manifestacije služe kao vetar u leđa razvoju malog ruralnog područja.

“Manifestacija “Dani vina” je uticala i na same proivođače vina: danas u Rivici imamo tri registrovane vinarije i deset manjih proizvođača vina u postupku registracije. Kada se sve ovo sagleda, možemo reći da je manifestacija prerasla u međunarodni događaj, s obzirom na to da imamo i uzorke iz inostranstva i jednog člana stručne komisije, enologa profesora Slobodana Čapelja iz Osijeka. Uz veliku podršku privrednika, ova manifestacija serazvila u brend ovog područja,” kaže Eror.

Ovo je, dakle, bila šesta manifestacija, od ukupno 12 (prva u Bačkom Petrovom Selu, druga u Aradcu, treća u Kupinovu, četvrta u Selenči, peta u Kucuri), u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerima CeSER iz Rume, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD Branko T. Radičević iz Bečeja.

Naredni događaj će se održati u Srpskoj Crnji, a planirana je i centralna završna manifestacija u Novom Sadu.

IZVORSremske Vesti/ Fondacija 021
Prethodna vestU poseti Sremu Vučić će obići i Rumu
Sledeća vestMitrovčanin silovao ženu svog prijatelja koji je spavao u istom krevetu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here