Naslovna Dogadjaj 60 godina PANONSKOG DRAGULJA: Počinje najveća akcija pošumnjavanja Fruške gore

60 godina PANONSKOG DRAGULJA: Počinje najveća akcija pošumnjavanja Fruške gore

PODELI
Foto: Epic Adventure

Povodom jubileja – 60 godina od osnivanja Nacionalnog parka “Fruška gora”, Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” organizuje simboličnu akciju pošumljavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60.000 sadnica.

Kako objašnjava v.d. direktora JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslav Krunić, pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, predviđeno je da se, u zavisnosti od vremenskih prilika, realizuje radom zaposlenih iz pomenutog preduzeća i dobrovoljnim radom svih zainteresovanih građana, organizacija i volontera od 15. do 30. novembra 2020. godine a najkasnije do početka novog vegetacionog perioda sledeće godine.

– Pozivamo sve zainteresovane građane i organizacije da nam se od 15. novembra pridruže u obeležavanju 60 godina od proglašenja panonskog dragulja – Fruške gore – nacionalnim parkom, i da zajedno sa nama daju svoj doprinos sadnjom hrastovih i bukovih šuma u kojima će naša deca i sve buduće generacije sa zadovoljstvom i ponosom provoditi neke od svojih najlepših trenutaka stvarajući nezaboravne uspomene u prirodnoj oazi prvog Nacionalnog parka Srbije, koji predstavlja pluća Vojvodine, ali i svojevrsni prirodni muzej kulturno-istorijskih i geobioloških vrednosti – poručuje Krunić.

Područjem Fruške gore 1948. godine počelo se jedinstveno upravljati u obliku “Narodnog izletišta”, a 1960. godine prostor Fruške gore proglašen je prvim Nacionalnim parkom u Srbiji. Do tada je područje Fruške gore bilo podeljeno na više od 60 različitih vlasnika.

– Od početka jedinstvenog upravljanja područjem “Nacionalnog parka Fruška gora”, odnosno osnivanjem javnog preduzeća, prema podacima iz 2016. godine ukupna drvna zapremina je posle Drugog svetskog rata sa oko 2,6 miliona kubnih metara i godišnjim prirastom od 72.000 kubnih metara povećana na šest miliona kubnih metara i godišnjim prirastom od 136.000 kubnih metara šuma – podseća Krunić.

Ističe i da od ukupne površine Nacionalnog parka koja iznosi 26.672 hektara, šume obuhvataju oko 23.000 hektara i predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema, značajnih za očuvanje ukupnog biodiverziteta.

– Šumski ekosistem NP “Fruška gora” čini više od 1.500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina, 2.000 vrsta gljiva, oko 200 vrsta ptica i više od 50 vrsta sisara. Na Fruškoj gori gnezdi se orao krstaš i gospodari gorski jelen po kojima je Fruška gora posebno prepoznatljiva i autentična. Šume su osnovna prirodna vrednost Nacionalnog parka Fruška gora, prema poreklu su izdanačke šume (preko 80 odsto), a prema očuvanosti spadaju u očuvane sastojine (preko 85 odsto). Kako je evidentirano dominantno učešće starih sastojina i utvrđeno povećanje sa sedam na 70 odsto dozrevajućih i zrelih sastojina, neophodno je pristupiti takozvanom podmlađivanju šuma Fruške gore. Predstojeća akcija pošumljavanja predstavlja značajan dodatni korak u obnovi šumskih ekosistema Fruške gore sa svrhom podmlađivanja najstarijeg Nacionalnog parka Srbije kao značajan doprinos u povećanju opšte pošumljenosti Vojvodine – naglašava Krunić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here