Naslovna Dogadjaj 75 godina oslobođenja Rume – Čovek koji se ne seća svoje prošlosti,...

75 godina oslobođenja Rume – Čovek koji se ne seća svoje prošlosti, nema ni budućnost

PODELI
Foto: Opština Ruma

Nizom prigodnih svečanosti danas je u našem gradu obeležena 75-ta godišnjica oslobođenja Rume. Tim povodom svečano je otvorena „Soba sećanja“ u Rumi, u kojoj se nalaze imena i prezimena svih stanovnika naše opštine stradalih u prva dva svetska rata i ratovima devedesetih godina prošlog veka. U Domu penzionera održana je i svečana akademija posvećena oslobođenju Rume, a istorijski osvrt na Drugi svetski rat na ovim prostorima, sa posebnim akcentom na 1944. godinu, dala je Aleksandra Ćirić, kustoskinja istoričarka Zavičajnog muzeja Ruma. Tradicionalno položeni su i venci na Gradskom groblju u Rumi, kao i na spomen ploču nekadašnje rumske sinagoge koja je srušena u Drugom svetskom ratu.

SUBNOR Opštine Ruma u saradnji sa Udruženjem Ratnih vojnih invalida već drugu godinu radi na projektu realizacije „Spomen sobe“ poginulih boraca iz svih oslobodilačkih ratova srpskog naroda u 20. veku sa teritorije rumske opštine, a svečanom otvaranju prisustvovao je i Vasilij Galaktionov, zamenik direktora Ruskog doma, prvi sekretar Ruske ambasade.

„Ova Soba je dokaz kako se brižljivo čuva srpska istorija i mislim da je to važno, jer je tačno da čovek koji se ne seća svoje prošlosti, nema ni budućnost. Vidim kako je to pažljivo i dobro urađeno, znači Srbija će imati dobru i poštenu budućnost. Drago mi je da sam ovde sa mojim srpskim prijateljima i da bratstvo koje je bilo stvoreno davno i sada još živi“, poručio je Galaktionov, koji je na Gradskom groblju u Rumi položio vence i na spomenik ruskim vojnicima koji su poginuli za oslobođenje Rume te 1944. godine.

Vence na spomenike žrtva Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina položili su danas predstavnici Opštine Ruma, opštinskog i pokrajinskog SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija, ne samo iz Srema, već i iz Mačve, ali i Vukovara, Brčkog, Bijeljine, kao i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, političkih stranaka i građani.

Predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma Tomislav Milić i predsednik SO Ruma Stevan Kovačević saglasni su u oceni da je sloboda najvažnija tekovina narodnooslobodilačke borbe našeg naroda i da pokušaji revizije istorije ne mogu promeniti činjenicu da je srpski narod uvek bio na strani pravde i dobra.

„Na današnji dan pre 75 godina u nezaustavljivom naletu boraca Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije oslobođena je Ruma, proteran je fašistički okupator i dosanjan je četvorogodišnji san građana Rume da dočekaju slobodu. Od toga datuma mi 75 godina uživamo plodove slobode, poklon koji su nam ostavili naši preci, oni koji su pali nedoživevši oslobođenje i oni koji su ugledali svetlost slobode. Sloboda je najveća tekovina koju su nam naši preci ostavili i zato je moramo čuvati. Čestitam svima 75 godina slobode, da još dugo, dugo u slobodi gradimo našu Rumu, a svim palim borcima večna slava i hvala“, kazao je Kovačević.

Nakon odavanja pošte, minutom ćutanja, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je moleban stradalim sugrađanima.

U Sobi sećanja se nalaze spiskovi poginulih boraca iz Prvog svetskog rata, njih 42; spiskovi boraca i žrtava fašističkog terora iz Drugog svetskog rata, njih 594; spiskovi 142 umrlih u vojnoj bolnici u Rumi koji su 44. godine ranjeni u okolini Rume i spiskovi 34 borca koji su poginuli 26. i 27. oktobra 1944. godine za oslobođenje grada. Tu su i fotografije poginulih boraca iz poslednjih ratova 90-99. godine. Njih ima 166, što boraca iz naše opštine, što poginulih boraca čije porodice danas žive u našoj opštini, a koje su došle iz bivših jugoslovenskih republika, pre svega Bosne i Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here