Naslovna Dogadjaj 76 godina od oslobođenja Rume

76 godina od oslobođenja Rume

PODELI
Foto: rtv

Tradicionalnim polaganjem venaca na spomen obeležje žrtvama Drugog svetskog rata, juče je u Rumi, na Gradskom groblju, obeležena 76. godina od oslobođenja Rume. Vence na spomenike žrtva Drugog svetskog rata, ali i ratova devedesetih godina položili su juče predstavnici Opštine Ruma, opštinskog i pokrajinskog SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija, predstavnici političkih stranaka i građani.

Cena slobode bila je ogromna, ocenili su Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma i Tomislav Milić, predsednik rumskog SUBNOR-a, ona se ogleda pre svega u izgubljenim ljudskim životima, ali takođe i u velikim materijalnim razaranjima, šteti koja je nastala zaustavljanjem razvoja jednog grada koji je upravo pred Drugi svetski rat doživljavao svoj ekonomski, politički, društveni procvat i progres.

“Uvek kada se nađemo na ovom mestu i kada odajemo počast svima onima koji su poginuli za slobodu ovog grada i ove naše jedine države Srbije, moramo svega da se zapitamo da li smo mi dostojni sećanja i dela naših predaka čija velika istorijska pregnuća obeležavama. Moramo da se zapitamo da li svakoga dana činimo sve ono što je potrebno da bismo bili dostojni nemerljive žrtve koji su naši preci dali da bi stvorili uslove da mi možemo slobodno da živimo i radimo. Zato jedina naša dužnost, naša istorijska obaveza prema precima je da negujemo njihovo delo tako što ćemo ih se pre svega podsećati, podsećati se njihove žrtve, podsećati se njihovih imena, jer nijedno od stradalih imena ne sme da ostane zaboravljeno, ali ćemo biti dostojni njihovi potomci na taj način što ćemo u slobodi koju su nam oni omogućili biti spremni i sposobni da doprinosimo razvoju naše zajednice. Zadovoljstvo mi je da mogu da konstatujem da mi praznik oslobođenja Rume dočekujemo sa značajnim rezultatima koje smo kao lokalna zajednica postigli, ali to nije ono što je dovoljno, moramo uvek gledati da dajemo više i moramo uvek raditi sa tom svešću da nas na nova pregnuća, na nove uspehe, na čuvanje slobode pre svega obavezuju oni koji su u temelje te slobode ugradili i svoje živote. Neka je večna slava i hvala svim žrtvama fašističkog terora”, poručio je Kovačević.

Jovo Barošević iz Pokrajinskog SUBNOR-a je izjavio da je Ruma mesto koje je dalo ogromne žrtve, a da su teror, u najgoroj kombinaciji, sprovodili najveći zlikovci: NDH-a i nacisti, odnosno ustaše i Nemci.

“Od avgusta 1944. godine i do 1945. Crvena armija zajedno sa našim snagama je vodila bitke i oslobađala mesto po mesto. Dolazi red na Rumu i veliki su napori uloženi da se ona oslobodi, u čemu se i uspelo. Stanovništvo Rume je četiri godina trpelo teror i napokon te 1944. došla je sloboda. Moram reći da se posle oslobođenja Rume preko 4.000 ustaša, Nemaca i domobrana se povlači na prizemne položaje, pa su borbe sa okupatorom nastavljene”, kazao je Barošević.

Predsednik opštinskog SUBNOR-a Tomislav Milić je istakao da je zadatak organizacije da uvek dosledno i energično zastupa istorijske istine o oslobodilačkoj borbi našeg naroda iz prošlosti i prenese je u budućnost.

“Znamo da nismo uvek svima po volji, ali naša borba uvek je pobednička. Neka je slava i hvala svim poginulim borcima za oslobođenje od fašizma”, rekao je Milić.

Nakon odavanja pošte, minutom ćutanja, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je moleban stradalim sugrađanima.

Venci su položeni danas i na spomen ploču nekadašnje rumske sinagoge koja je srušena u Drugom svetskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here