Naslovna Srem Ruma Održan Festival muzičkih društava Vojvodine

Održan Festival muzičkih društava Vojvodine

PODELI

Kulturni centrar “Brana Crnčević” u Rumi ugostio je folklorne ansamble iz severne srpske pokrajine. Na 57. Festivalu muzičkih društava Vojvodine umesto planiranih 14 nastupilo je devet ansambala, ali su organizatori uspeli u nameri da u i teškim vremenima održe festivalski kontinuitet.

Ovogodišnji festival je imao revijalni karakter, a nastupili su ANIP „Branko Radičević“ Ruma, OKUD „Sveti Sava“ Nova Pazova, Dom kulture Sivac, Ženka pevačka grupa KUD „Soko“ Inđija, AKUD „Sonja Marinković“ Novi Sad, KUD „Stanko Paunović Veljko“ Pančevo, KUD „Vinogradar“ Ledinci i SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ Bačka Topola.

Foto: Opština Ruma

“Ruma je prestonica vojvođanskog folklornog stvaralaštva bila i ostala. Trudili smo da organizujemo ovogodišnji festival jer su se naši ansambli zaželeli rumske scene i scene uopšte, jer je ova situacija strašno negativno uticala na amaterski pokret. Po svaku cenu smo hteli da ga organizujemo, da održimo neki kontinuitet, tako da je ovaj festival isključivo festival kontinuiteta i bez neke velike selekcije i onog uobičajenog napona koji se stvara u takmičarskom ciklusu”, rekao je Sava Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i naglasio da smotre i festivali vrlo pozitivno utiču na razvoj folklornog stvaralaštva.

“Poslednjih godina žiri je imao veliki problem, jer je dostignut jedan visok kvalitet i to je tekovina ove smotre i ovog festivala u Rumi”, zaključio je Mučibabić.

Foto: Opština Ruma

Festival tradicionalno organizuju Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar „Brana Crnčević“ Ruma. Pokrovitelji festovala su Opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here