Naslovna Dogadjaj ADEKVATNA NAKNADA? Kažnjen sa 250.000 dinara za seču hrastove šume na Fruškoj...

ADEKVATNA NAKNADA? Kažnjen sa 250.000 dinara za seču hrastove šume na Fruškoj gori

PODELI
Foto: Dušan Tomić

Žarkovčanin B. B. kažnjen je sa 250.000 dinara zbog seče najočuvanije šume hrasta sladuna u Nacionalnom parku „Fruška gora“. Bespravnom sečom šume u Nacionalnom parku, na lokalitetu “Ravni breg” prekršen je Zakon o zaštiti prirode presudio je Prekršajni sud u Novom Sadu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom izvršenim 15. 7. 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu „Ravni breg“, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka „Fruška gora“, kao i da je izvršena seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

Na lokalitetu „Ravni breg“, između Crvenog čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku „Fruška gora“, od izuzetne važnosti. Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih. Kršenje mera kojima se čuvaju šume na Fruškoj gori preti da naruši prirodnu ravnotežu na ovom osetljivom prostoru, što može dovesti do nestanka posebno vrednih šumskih sastojina i gubitka vrsta koje jedino na ovakvim mestima opstaju, te iz tih razloga Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozdravlja ovu presudu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here