Naslovna Srem Afrička kuga svinja preti Sremu

Afrička kuga svinja preti Sremu

PODELI

Postoji opasnost da se afrička kuga svinja, koja prethodnih nekoliko godina hara Mađarskom i Rumunijom, proširi u Srbiju, ali je naša država preduzela sve mere da to spreči, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je precizirao da su od te bolesti svinja najugroženiji Bačka i Srem gde se nalazi najveći korpus farmi svinja.

– Ljudi mogu da budu spokojni jer ta bolest nije opasna za njih, ali može da predstavlja problem za ekonomiju jedne zemlje jer lek za ovu bolest ne postoji – objasnio je Nedimović.

Ministar je podsetio da se afrička kuga prvo pojavila na prostoru Mađarske, a njeno proširenje iz tog dela sprečava, kako je rekao, jedna srećna okolnost – ograda koja je podignuta zbog migranata. Ta ograda sprečava i divlje svinje da prelaze na našu teritoriju i šire bolest.

Što se tiče Rumunije, tu je situacija dosta drugačija, jer postoji jedan deo granice koji je otvoren i koji predstavlja opasnost da divlje životinje pređu na našu teritoriju, napomenuo je Nedimović.

– Osnovali smo nacionalni centar koji se bavi problematikom afričke kuge svinja i već godinu dana preduzima sve preventivne mere – rekao je Nedimović i podsetio da je Srbija zabranila protok robe životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije.

– Ovde je najvažnija preventiva da se spreči dolazak bilo kakve robe koja može imati sumnjivo poreklo i koja može ukazati na prisustvo ove bolesti – napomenuo je ministar dodajući da je u Mađarskoj ova bolest počela da jenjava, dok je u Rumuniji pre nekoliko dana otkrivena na još nekoliko lokacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here