Naslovna Poljoprivreda Agrarni budžet za 18 odsto veći nego prošlogodišnji

Agrarni budžet za 18 odsto veći nego prošlogodišnji

PODELI
Izvor: RTV (Petar Kostić)

SRBIJA – Agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 62 miljarde dinara, što je za oko 18 posto više sredstava nego što je to bilo opredeljeno za ovogodišnji budžet. Za direktna davanja u poljoprivredi predviđena su sredstva u iznosu od 32,2 milijarde dinara,u okviru kojih su državne subvencije i premije. Kako na najbolji mogući način rasporediti podsticajna sredstva i zadovoljiti potrebe naših poljoprivrednika?

Poljoprivrednici kažu da je dobro što se uvećavaju sredstva za podsticaje za investicije i subvencije u agraru i da je sada pravo vreme da se iznesu predlozi šta bi trebalo subvencionisati kroz Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ukazuju da su to upravo inputi ,mineralno đubrivo i dizel gorivo.

“Predlogom nacrta zakona o budžetu za 2022. godinu, Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju će imati 10 milijardi dinara više sredstava”, najavio je i ministar Nedimović

Ministar je takođe naglasio da poljoprivrednicima u narednoj godini predstoji značajna reforma sistema finansiranja poljoprivrede kao i uvođenja registra profesionalnih poljoprivrednih proizvođača o čemu će biti organizovna javna rasprava.

I predstavnici nauke i struke ukazuju na važnost subvencionisanja inputa u proizvodnji imajući u vidu njihove visoke cene na tržištu.

„Ja sam apsolutno za to da treba izvršiti subvencioniranje, koliko je to moguće u skladu sa sredstvima agrarnog budžeta i da kažem da troškovi đubrenja u strukturi proizvodnje, utiču i do 30 procenata u ceni koštanja, a troškovi goriva učestvuju od 8 do 15 procenata što znači da svako povećanje tih troškova negativno će se odraziti i na cenu koštanja, a kasnije i na ukupni finasijski rezultata“, rekao je prof. dr Branislav Vlahović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Recimo i to da u Ministarstvu poljoprivrede najavljuju novine u nabavci veštačkih đubriva, a reč je o kreditnoj podršci sa nula odsto kamate i prvom otplatom rate u oktobru po završetku žetvenih radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here