Naslovna Sport AK “Srem” u srpskoj atletskoj eliti

AK “Srem” u srpskoj atletskoj eliti

PODELI
Foto: Sremske novine

SREMSKA MITROVICA – Atletski klub “Srem” iz Sremske Mitrovice nalazi se na šestom mestu na tabeli uspešnosti atletskih klubova u 2021. godini koju je objavio Atletski savez Srbije.

Ispred “Srema” na prvom mestu je beogradska Crvena zvezda, drugoplasirana je novosadska “Vojvodina”, treći je “Beogradski atletski klub”, četvrta je zemunska “Mladost” a na petoj poziciji je mladi klub Dragutina Topića “Top Jump” takođe iz Beograda.

Nekome ko nije upoznat sa atletskim prilikama šesta pozicija Mitrovčana se može činiti lepim, ali skromnim uspehom, međutim, ako se uzmu u obzir broj registrovanih atletičara, veličina grada i atletske baze i velike razlike u finansijskim mogućnostima klubova atletičarima, trenerima i upravi AK “Srem” se mora odati priznanje jer su se domogli samog vrha srpske atletike.

Na državnim prvenstvima je osvojeno ukupno 34 medalje – sedam zlatnih, dvanaest srebrnih i petnaest bronzanih medalja i to najviše u, najbitnijoj, seniorskoj konkurenciji. Veliki broj bodova osvojili su i na ekipnim takmičenjima u svim kategorijama dok su u pojedinačnoj konkurenciji uvek bili visoko plasirani.

Pet članova kluba je imalo čast da nastupi za reprezentaciju Srbije.

Kopljašica Marija Vučenović je postala prvi olimpijac u istoriji kluba nastupom u Tokiju gde je osvojila dvadeseto mesto, bila je treća na seniorskoj Balkanijadi i peta na zimskom bacačkom kupu u Splitu, dok je na Ekipnom prvenstvu Evrope u grupi C bila prvoplasirana.

Slavko Stević mladi skakač u vis, trenutno na studijama u Americi, je na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore bio osmi, na Balkanijadi sedmi, na Ekipnom prvenstvu Evrope treći.

Vedran Samac je u bacanju koplja na Ekipnom prvenstvu Evrope bio treći, a na Balkanijadi peti. Vojislav Gvero je na Ekipnom evropskom prvenstvu bio treći a na Balkanijadi osmi.

Za reprezentaciju mlađih juniora ove godine prvi put je nastupio i Andrej Joksimović u discipline 2000m sa preprekama na Balkanijadi u Kraljevu. Svi oni su osvojili i prva mesta u zemlji u svojim disciplinama. Odlaganje dva takmičenja zbog Kovida na kojima je stekao pravo nastupa (kros Balkana i 10km na putu) sprečilo je Mirka Maunu da trči za reprezentaciju ove godine.

Mora se istaći i sjajna dugoprugaška ekipa koja je pobrala veliki broj medalja na državnim pojedinačnim i ekipnim prvenstvima. Aleksandra Kostadinović je osvojila čak 6 medalja u disciplinama od 3 do 10km, Mirko Mauna se istakao u trkama na 5 i 10km na putu i stazi sa četiri medalje, Jovana Šubatlija je odličja osvajala na 5000m, 3000m sa preprekama i u polumaratonu.

Velik doprinos uspehu kluba dali su mlada kopljašica Teodora Samac, kladivašica Mila Miljković, skakačica motkom Sanja Veselinović, diskašice i kladivašice Ana Dasović i Anja Škorić višebojka i daljašica Milana Simić, višebojka Anja Lajić, osvajačica medalje na planinskom trčanju Lana Gavrilović, skakačica u vis i kopljašica Iva Bežanović, sprinter i višebojac Lazar Đaković, mladi kopljaši Marko Vučenović, Siniša Drljača i mnogi polaznici pionirske škole koji tek dolaze.

Stručni tim u sastavu Miroslav Erak, Bojan Komlenić, Aleksandra Kostadinović, a na čelu sa najuspešnijim trenerom kluba, danas predsednikom, Dragišom Đorđićem je pokazao da zna kako da se izbori sa svim okolnostima i klub dovede do samog vrha srpske atletike.

Pored uspeha na takmičarskom polju AK “Srem” je bio veoma aktivan i u organizacionom smislu. Ove godine je bio organizator velikog broja pokrajinskih, saveznih i međunarodnih takmičenja koje su svi učesnici ocenili kao veoma dobro organizovana.

U narednoj 2022. godine AK “Srem” će se truditi da opravda i održi visoku poziciju stvarajući nove šampione i vredno radeći na napretku postojećih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here