Naslovna Magazin Rakija i sve što želite da znate o ovom piću

Rakija i sve što želite da znate o ovom piću

PODELI

Kako je i gde je nastala rakija? Od koje reči i iz kog podneblja je došla reč rakija? Koje su to najpopularnije rakije u 2020-oj godini?

Kratka istorija rakije i njeno sirenje po Evropi

Rakija predstavlja jedno od najpopularnijih pića na prostoru Balkana, pa samim tim i kod nas, u Srbiji. Sama reč rakija potiče od arapske reči „ al-rak“, što u slobodnom prevodu znači znoj. U Srbiju i Balkanske krajeve stiže sa širenjem Otomanskog carstva u 14. veku.

Aristotel je još u 14. veku pre nove ere zapisao da bi morska voda, vino, i mnoge druge tečnosti mogle da se pretvore u pijaću vodu kada bi se podvrgli procesu destilacije. Naravno, tehnologiju u to vreme nije bila na adekvatnom nivou, pa su se ove stvari desile tek u 8. i 9. veku nove ere. Arapski alhemičari su osmislili „alambike“, koje su koristili za dobijanje osnove za parfeme. Ovi instrumenti su se pokazali kao odlično rešenje, i tadašnji alhemičari su ih koristili pri pokušajima da od osnovnih metala dobiju zlato.

Voće Za Proizvodnju Rakije

Sam proces destilacije se veoma brzo širio Evropom i samim tim u mnogim zemljama je počela proizvodjnja destilovanih alkoholnih pića. Recepti su postajali nacionalni ponos, prenosili su se sa kolena na kolena, tako da za neka pića i ne može utvrditi gde su tačno nastali.

Ono što je sigurno, to je da u 15. veku počinje proizvodnja pića, tzv nacionalnih pića u raznim zemljama Evrope, pa tako dobijemo džin iz Engleske, vodke u Risiji i Poljskoj, i naravno, svima dobro poznate rakije na Balkanu. U Srbiji, rakija se proizvodila od različitog voća, najčešće šljive, i to tek krajem 19. veka, nakon smanjivanja proizvodnje vina.

Rakija | Proizvodnja i Podela

Rakija se može podeliti na rakije proizvedene destilacijom voća ( šljivovica, kajsijevača, dunjevača, itd), viski od raži, vodka od krompira, sake (rakija od pirinča sa područja Japana), korn (rakija od žita koja vodi poreklo iz Nemačke). Rakija se dobija alkoholnim vrenjem, i to najčešće voća. Naravno, to ne znači da se može dobiti samo od voća, kao što smo gore i naveli. Često se u rakiju pre vrenja dodaje šećer ne bi li se dobilo na većoj količini, naravno, to dovodi do pada kvaliteta same rakije.
Nakon prve destilacije, proizvod koji se dobija se često naziva „meka“ rakija, jer sadrži manji procenat alkoholona, uglavnom oko 30%. Već nakon prve destilacije, rakiju je moguće konzumirati. Kako bi se unapredio kvalitet rakije, povećao procenat alkohola, vrši se i druga destilacija. Narodski rečeno, posle druge destilacije, dobija se „prepečenica“, čiji procenat alkohola ide i do 60%.

Vrste Rakije i Akademska Rakija

Rakija od Šljive, tzv Šljivovica je najpopularnija rakija u Srbiji, i može se smatrati jednim od najvećih brendova naše zemlje. Konzumira se u svakoj prilici i na svim mestima. Proizvodnja se ogleda destilacijom komine koja se formira od smese zrelih plodova šljive, koje su pre toga prošle proces fermentacije. Posle druge destilacije, rakije od šljive se čuva u hrastovim buradima i sama rakija od šljiva učestvuje u 80% ukupne proizvodnje u Srbiji. Kao pravi primer domaće, kvalitetne i premium rakija, za sve prilike, izdvaja se Akademska Rakija od šljive, tzv Zlatna Šljiva.

Akademska Rakija – Premium Kvalitet u Svetu Rakija

Zlatna Šljiva, od Akademske Rakije, predstavlja premium proizvod koji je nastao pažljivim odabirom najkvalitetnijih plodova šljive domaćih sorti. U pitanju je rakija od šljive koja je najmanje stara tri godine, nakon čega se flašira uz dodatak listića 23karatnog zlata, po čemu je i dobila ime.
Rakije od kajsije, tzv kajsijevača je prepoznatljiva po svojoj izuzetnoj aromi. Za proizvodnju ove vrste rakije, uglavnom se koriste sorte kajsije kao što su „Kečkemetska ruža“ i „Madjarska kajsija“. Kako bi se dobila rakija, plodovi kajsije moraju da budu prezreli, dok se prilikom destilacije koriste enzimi i odredjeni kvasci. Kao i kod rakije od šljive, i ovde je Akademska Rakija dokazala da se radi o ozbiljnom proizvodjaču, koji svojim ljubiteljima rakije želi da priušti samo najkvalitetniju rakiju. Prema tome, Akademska Rakija od kajsije može da se prepozna po fenomenalnom mirisu i najfinijoj raomi koja budi sva čula kod pojedinaca. Spoj gore navedene dve sorte kajsija, ovom ukusu Akademske Rakije od kajsije, niko ne može da ostane ravnodušan.

Rakija od dunje, tzv dunjevača sama po sebi sadrži malu količinu voćnih šećera, pa se plodovi dunje koji se koriste za proizvodnju ove rakije ostavljaju da odstoje do potpunog prezrevanja. Plodove pre samog procesa fermentacije je potrebno izmuljati, radi uspešne fermentacije, kao i dodati kvasce i hranljive materije koje su na bazi azota ili fosfora. Nakon prve destilacije sadržaj alkohola je oko 30%, dok nakon druge on može da ide do 80%.

Kao i kod gore navedenih rakija, Akademska Rakija, koja u 2020-oj godini predstavlja pravo otkrovenje u svetu domaćih rakija, i svuda zauzima sam vrh po kvalitetu, u sklopu svoje ponude ima i premium rakiju od dunje, tj Akademsku Rakiju koja se zove Zlatna Dunja. Ona predstavlja prvi premijum proizvod od ovog proizvodjača i karakteristična je po savršeno izbalansiranom ukusu i mirisu koji će probuditi sva čula konzumenta ove rakije. Zlatna Dunja od Akademske Rakije dolazi sa listićima 23karatnog zlata, i elegantnom kutijom, i samim tim predstavlja idealan poklon za ozbiljnije prilike.

Ostale rakije koje su takodje veoma popularne što u Srbiji, što na teritoriji Balkana su Viljamovka, tj rakija od kruške, Klekovača, Lozovača, a Akademska Rakija je uvela i jednu egzotičnu rakiju, koja možda više pogoduje nežnijem polu, a to je Rakija od Ananasa. Pravljena na isti način kao i ostale Srpske rakije. Proces proizvodnje se ogleda u korišćenju isključivo ananasa koji se potom blendira i pravi se čista voćna kaša, uz prethodno očišćene sve delove voća koji se inače ne koriste u ljudskoj ishrani. Rezultat je magičan, i ova rakija od ananasa sve više privlači pažnje na tržištu domaćih alkoholnih pića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here