Naslovna Magazin Planeta AKCIJA “PATKE”: Policija oslobodila dva ronca (VIDEO)

AKCIJA “PATKE”: Policija oslobodila dva ronca (VIDEO)

PODELI
Foto: PZZP

Dve patke, i to jedne od najređih vrsta iz porodice pataka, oslobođene su i vraćena u prirodu, pošto je otkriveno da su zarobljeni u privatnom vozilu u Sremskoj Mitrovici.

Dana 10. februara 2018. izvedena je akcija oslobođanja i vraćanja u prirodu dva velika ronca (Mergus merganser) . Izvanrednom akcijom policije, PU Sremska Mitrovica, ptice su oduzete od lica koje ih je protivzakonito držalo u privatnom vozilu.

Nakon toga, navedene jedinke su na reci Savi stručni saradnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode vratili u prirodno okruženje, a Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine pokrenula je postupak protiv lica koje ih je držalo u zarobljeništvu i pokušalo prodaju. Pretpostavlja se da su navedene jedinke, inače dva odrasla mužjaka, uhvaćene u ribolovačku mrežu u blizini ušća Drine u Savu.

Veliki ronac je jedna od najređih vrsta iz porodice pataka u Srbiji, čija se gnezdeća populacija procenjuje na samo 50-70 parova. Spada u strogo zaštićene vrste, a prema važećem Pravilniku, vrednost odštete za jednu jedinku ove vrste iznosi 100.000,00 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here