Naslovna Život Ako vam je ponestalo jaja ili brašna, ovim namirnicama možete da ih...

Ako vam je ponestalo jaja ili brašna, ovim namirnicama možete da ih zamenite

PODELI
Foto: nsuzivo

Pronašli smo jednostavne zamene za neke ključne i uobičajene sastojke, koji mogu poslužiti u trenutnoj improvizaciji. Neka jela će čak biti zdravija i ukusnija uz ove zamenske sastojke.

SO- Dve najčešće i najučinkovitije zamene za so su limun i beli luk. Kisela priroda limunovog soka pruža snažan preliv koji je ukusan kao so, ali mnogo bolji i zdraviji. Snažan ukus belog luka takođe pomaže da hrana postane privlačnija. Druga alternativa je da jelu dodate više bibera.

JAJA– Ako već niste, upoznajtea akvafabu, koja se najviše koristi u pripremi vegetarijasnkih i veganskih jela, koja nastaje kuvanjem slanutka, pasulja, graška i ostalih mahunarki, a najjeftinija i najzdravija je zamena za jaja. Osim što ima sve potrebne karakteristike jaja, istovremeno ne sadrži masnoće i holesterol. Tri velike kašike akvafabe jednake su jednom jaju, za jedan belanac dovoljne su dve, a tečnost u konzervi od 400g ekvivalent je šest belanaca.

VINO– Ako vam je vino potrebno za neki recept, a vi ga trenutno nemate kod kuće, odlična zamena su jabukovo sirće ili sok od jabuka. Ako želite kiseliji i više gorak ukus, svakako upotrebite sirće ili limun, a ako želite više slatkasti ukus, posegnite za sokom od jabuke ili grožđa.

BRAŠNO- Ako ga koristite za zgušnjavanje supe ili umaka, imate i druge opcije, poput krompira. Dodavanje nekoliko kriški krompira tokom kuvanja pomaže u zgušnjavanju variva, supa i gulaša, baš kao i pirinča koji samo treba samleti u seckalici ili blenderu i dodati jelu. Uz to, ako ste ljubitelji zobenih pahuljica i njih možete samleti u prah i koristiti ih kao zdraviji zgušnjivač, ali i za brojne deserte ili hleb.

ŠEĆER- Možete koristiti med ili javorov sirup kao zamenu za šećer. Takođe možete dodati slatkoću jelima i desertima uz začine poput cimeta, ali i koristeći slatko voće i njihov sok.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here