Naslovna Srem Ruma “Albon” pravi novu fabriku u Rumi

“Albon” pravi novu fabriku u Rumi

PODELI

Kompanija “Albon” planira uskoro u Rumi izgradnju novog proizvodnog pogona i zapošljavanje novih 200 radnika. Pored fabrike delova za autoindustriju britanski investitor u Rumi ima fabriku i u Šimanovcima, a novi pogon u Rumi bila bi treća investicija “Albona” u Srbiji.

Vlada Republike Srbije spremna je da podrži i novi projekat “Albona” u Rumi, te je tim povodom danas kompaniju posetio državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, koji je zajedno sa predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem obišao fabriku.

Stevanović je pohvalio poslovnu klimu u Opštini Ruma i naglasio da je predsednik Mančić nasledio jednu devastiranu lokalnu samoupravu, a da danas ta ista opština na računu ima sredstava gotovo u istom iznosu, koliki su bili zatečeni dugovi.

“Stabilnost Opštine Ruma utemeljena je upravo u privredi, investicijama i ovakvim fabrikama. Impresioniran sam onim što sam danas video u Albonu, kada ovu kompaniju uporedimo sa nekim drugim kompanijama kojima se bavimo u Ministarstvu onda dođemo do zaključka da je ovde prisutna “svemirska” tehnologija, da kompanija nudi sjajne uslove za rad i dobre plate. Sve nas to raduje i spremni smo da podržimo i treću investiciju “Albona” u Srbiji, a drugu u Opštini Ruma”, rekao je Stevanović.

I prva dva projekta država je podržala finansijski, to će učiniti i ovog puta, podsticajnim sredstvima kroz Razvojnu agenciju Srbije.

“Nema sumnje da ćemo partnerski realizovati i ovu investiciju. Ukupna vrednost investicije bi trebala da bude 9 miliona evra, a koliki će finansijski podsticaj biti odobren još je rano govoriti. Važna je i ukupna vrednost investicije i to što će 200 novih radnika dobiti posao, ali i činjenica da će svaki i najmanji proizvedeni delić otići u izvoz. To blagotvorno deluje na budžet Republike Srbije, deficit, spoljno – trgovinski bilans”, poručio je Stevanović.

U prošloj godini “Albon” iz Rume izvezao proizvode u vrednosti od 20 miliona evra. 

“Privrednici su ti koji podižu standard života i novi pogon “Albona” biće odlična šansa za sve zainteresovane ljude u našoj opštini da kvalitetno reše pitanje zaposlenja. Zahvalio bih gospodinu Stevanoviću jer je prepoznao značaj ovakve investicije i mnogo nam znači to što ćemo dobiti podršku Vlade za realizaciju projekta proširenja “Albona”. Poslovna klima na teritoriji Opštine Ruma je dobra, otvoreno je mnogo radnih mesta, dosta investicija je u fazi proširenja i prijema novih radnika i to je nešto što je smisao bavljenja ovim poslom”, kazao je Mančić.

“Albon” je u svoj prvi pogon u Rumi uložio 16,5 miliona evra, a novo proširenje jasno pokazuje da je kompanija zadovoljna uslovima u Rumi i da ovde ima dugoročne planove, tvrdi direktor “Albona” Ismet Grebović.

“Bilo je planirano da investiramo u Rumu 9 miliona evra, mi smo do danas finansirali 16,5 miliona. Sada smo na početku sledeće faze koja se odnosi na proizvodni pogon, koji bi imao 11.000 kvadratnih metara i planiramo novih 200 radnih mesta, što bi ukupno u Rumi bilo 400 radnih mesta. Sa 100 radnika u Šimanovcima to bi ukupno bilo 500 radnika. Svi papirološki zahtevi su trenutno u fazi procesa. Projekat je urađen i očekujemo uskoro početak. Očekujemo da će pogon, čija je izgradnja planirana pored postojeće fabrike, biti funkcionalan polovinom sledeće godine. Sve ovo smo zajedno uradili u partnerstvu sa resornim Ministarstvom i Opštinom Ruma. Ono što je najvažnije je da smo naišli na kvalitet radne snage koja nam je omogućila da ovo sve proizvodimo. Rezultati koje imamo sa svetski renomiranim firmama su perfektni i to nam je omogućilo da sklopimo nove ugovore”, rekao je Grebović.

“Albon” u Rumi proizvodi klipnjače za motore namenjene autoindustriji, a u novom pogonu će se takođe proizvoditi delovi za motore. Kompanija sarađuje sa Fordom, Merkuri Marinom, Kaminsom, Polarisom, a planirana je saradnja i sa Renom. U ovoj godini “Albon” planira da iz Rume izveze proizvode u vrednosti od oko 28 miliona evra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here