Naslovna Politika Aleksandar Vučić: Situacija teška, Priština podnosi zahtev za članstvo u Savet Evrope

Aleksandar Vučić: Situacija teška, Priština podnosi zahtev za članstvo u Savet Evrope

PODELI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu, nakon večere šefa diplomatije EU Žosepa Borelja za lidere Zapadnog Balkana, da je situacija složena i kompleksna navodeći da je Priština za danas najavila podnošenje zahteva za članstvo “Kosova” u Savetu Evrope.

Predsednik je međutim istakao da ćemo uspeti da “naš brod sigurno uvedemo u mirne vode i osiguramo dobru budućnost za građane Srbije”.

Vučić je u sredu veče preneo, u izjavi novinarima, da je Donika Gervala-Švarc, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, na večeri potvrdila da će u četvrtak podneti zahtev za članstvo Kosova u Savet Evrope.

Ja sam rekao da je to kršenje svih, ne samo principa međunarodnog javnog prava, već i normi iz pojedinih sporazuma od rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 do Vašingtonskog sporazuma. Postalo je besmisleno da govorimo da im više od 3.210 dana ne pada na pamet, ne da primene, već i da razgovaraju o ZSO, kazao je on. Vučić je rekao da oni neće odustati od toga, jer tvrde da su nezavisna država, pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

Uveren je da će nastaviti s tim inicijativama, što donosi dodatne turbulencije.

Misle da ukrajinsku situaciju koriste, optužujući Srbiju za produženu ruku Rusije. Misle da mogu da iskoriste protiv Srbije situaciju i dobiju više nego na šta su računali ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog totalitarizma i navodnog fašizma, rekao je on.

Vučić je najavio da će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezebdnost.

Počećemo politički da reagujemo. Ako neko misli da može da nas ucenjuje i pritiscima slomi Srbiju neće ići tako lako, poručio je on.

Vučić je kazao da je njegov utisak da se apsolutno treba posvetiti daljem napretku i radu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”.

Preneo je da je tokom večere imao iskreno razumevanje po različitim pitanjima pre svega predstavnika Severne Makedonije i Albanije, jer se Srbija nalazi u različitim okolnostima.

Na večeri, dodao je, bilo je konkretnog razgovora, a on je, kako je preneo, govorio o poziciji Srbije.

Istakao je da će jun biti zanimljiv, jer se očekuje veliki samit koji će Francuzi organizovati 23. juna.

Biće veoma zanimljivo i oko odluka koje će biti donete. Kako da objasnite da nemate pozitivnu odluku za njih (Severnu Makedoniju), a ima za neke o kojima se do juče nije razmišljalo. Nije jednostavna situacija i moramo da donosimo racionalne odluke, ukazao je on.

Rekao je da danas kada govorite pragmatično, normalno i razumno ne možete da dobijete aplauze, jer je sve u savremenom svetu postala apsolutna histerija, a ako se ne priključite onda štrčite.

Naš brod, naša zemlja nije velika, sigurno ćemo uspeti da uvedemo u mirne vode i osiguramo dobru budućnost za građane Srbije, zaključio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here