Naslovna Politika Aleksandar Vučić: Zajedno možemo biti motor razvoja u Evropi

Aleksandar Vučić: Zajedno možemo biti motor razvoja u Evropi

PODELI
Foto: Tanjug/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da narodi sa Balkana treba da veruju u sebe i svoje potencijale, što pokazuje i najbolja ideja Otvorenog Balkana koju su stvorila tri naroda i koja je samo njihova.

“Nismo najbolji u svemu, ali nismo ni najgori, a ako radimo zajedno mozemo da budemo motor razvoja u Evropi”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenicji za medije posle Samita u Beogradu.

Na pitanje novinara albanske televizije Kljan, zašto su samitu prisustvovali i ministri Turske i Mađarske, ako se za Otvoreni Balkan kaze da je incijativa koja treba da ubrza evropske integracije, i da li joj ove dve zemlje štete Vučić je rekao da se ne treba odreći prijateljstva tih zemalja zbog nečega što je neko obećao.

“Da se odreknemo prijateljstva sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika ili sa Mađarskom koja pomaze oko gasa i svega sto smo trazili”, upitao je Vučić navodeći da smo na evropskom putu, ali da zbog toga ne treba sebi da “sečemo nogu”.

Dodao je i da je zadatak tri zemlje tezak da zimu prezime i da struje imaju svi, ukljucujući i Prištinu.

Vučić je napomenuo da su na samit pozvani i ministri Grčke i Italije, ali da nisu mogli da dođu, pri čemu je Italija poslala svog ambasadora, a da za razloge Grčke ne zna.

Napomenuo je da ponosan zbog organizacije sajma vina i na to što su to tri zemlje same zajedno napravile – doveli ljude iz BiH, Crne Gore, što je došlo 49 vinskih kuca iz Severne Makedonije,što su predstavljene nove sorte vina iz Albanije.

“Svi su došli u Beograd i Srbiju i pokazali smo nesto i Evropi i svetu”, rekao je Vučić i ukazao da niko nije pomagao da su to ove zemlje same uradile i da ne treba da se stide svog uspeha.

“Mi uvek na Balkanu sebe potcenjujemo i kazemo da smo niza rasa i niza bica i neko ko je uspesan samo ako sluzi nekome drugom, a imamo ogroman potencijal kada smo zajedno, ne verujemo u sebe već decenijama”, ukazao je Vučić.

Primetio je da uvek ima ljudi koji će u svemu da nađu nešto negativno, ali je upitao zar nije za pohvalu to sto su prevaziđeni nesporazumi Srbije i Albanije, što su svi problemi sa Severnom Makedonijom rešeni, štose pokusava i sa Crnom Gorom.

“Naš cilj je mir, stabilnost i napredak zemlje”, rekao je Vučić.

Kada je reč o Evropskoj uniji Vucić je rekao da je Srbija na evropskom putu, ali da za njega današnji samit nije manje važan, recimo od zasedanja evropskog saveta.

“Ovo je najvazniji sastanak, za nas ne postoji niko vazniji, ovo je sastanak sa komsijama sa kojima zivimo i koji jedni drugima moramo da pomognemo. Juče smo pokazali da umemo da budemo bolji od većine sveta”, istakao je Vučić.

On je zahvalio predstavniku EU Emanuelu Žiofreu što prisustvuje samitu i pozvao EU da ceo Zapadni Balkan stave u svoj projekat pomoći zemljama koje plaćaju skupu elktričnu enrgiju preko zime.

“Makar 10 posto dobili bila bi ogromna pomoc EU i unapred im se zahvaljujem”, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here