Naslovna Kultura Aleksandar Zograf u Muzeju Jugoslavije: Promocija knjige stripova

Aleksandar Zograf u Muzeju Jugoslavije: Promocija knjige stripova

PODELI
Foto: muzej-jugoslavije.org

U Muzeju Jugoslavije, 16. aprila održaće se nesvakidašnja promocija knjige stripova, Priče iz Drugog rata istaknutog autora Saše Rakezića, alias Aleksandra Zografa, saopštili su iz Muzeja Jugoslavije.

Događaj je osmišljen u formi scenskog izvođenja tokom kojeg će publika imati retku priliku da uživo prati Zografov crtački performans izveden u sinergiji sa muzičkom grupom Malebolge iz Italije, koja će nastupiti u sastavu Federiko Galvani (harmonika), Luka Zuliani (čelo) i Alan Liberale (bubnjevi).

Tokom promocije knjige, objavljene takođe na nemačkom (Bahoe Books, Beč) i italijanskom jeziku (001 Edizioni, Torino), Zograf će uživo pred publikom kreirati crteže koji stoje u direktnoj vezi sa novom publikacijom.

Proces crtanja biće prenošen preko velikog platna i praćen namenski osmišljenim muzičkim performansom izvođača iz Italije. U pauzama između numera Zograf će govoriti o pojedinačnim stripovima i publikaciji u celini.

Knjiga Priče iz Drugog rata sabira trideset stripova Aleksandra Zografa koji iz specifičnih perpsektiva osvetljavaju zbivanja tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, a publikovana je u saradnji Muzeja Jugoslavije i izdavačke kuće Popbooks.

Drugi svetski rat jedna je od centralnih tema u Zografovom crtačkom opusu i to pre svega sagledana, kako autor često naglašava, kroz živote i iskustva pojedinaca koje „zvanična istoriografija nije primećivala”.

Pored stripova, u knjizi se nalaze i dva namenski pisana teksta za ovu publikaciju. U uvodnom tekstu Zograf pojašnjava svoje motive i autorsku poziciju, dok u tekstu “Mala porodična istorija” rekonstruiše važne događaje iz života članova svoje porodice tokom ratnih godina, ističući to kao lični motiv koji ga podstiče da se uporno vraća pomenutim pitanjima.

Koprodukcija zbirke stripova Priče iz Drugog rata zaokružuje saradnju započetu u aprilu 2021, kada su u okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije izloženi Zografovi stripovi posvećeni šestoaprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine.

Izložbenu celinu, realizovanu u saradnji s kustoskinjom Muzeja Simonom Ognjanović, bilo je moguće posetiti od aprila do decembra 2021, a priređena je povodom obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here