Naslovna Intervju ALEKSIN SVET DINOSAURUSA: Kako je jedanaestogodišnji dečak postao predavač u Muzeju Srema?

ALEKSIN SVET DINOSAURUSA: Kako je jedanaestogodišnji dečak postao predavač u Muzeju Srema?

PODELI

Talentovani jedanaestogodišnji Aleksa Teodorović  je održao svoje drugo predavanje u Lapidarijumu Muzeju Srema.  Aleksa priča o dinosaurusima, a mnogi mogu da mu pozavide na njegovom izezetnom znanju. Kao pravi profesionalac, pred mnogobrojnom publikom, sa mikrofonom u ruci, ispred video bima na kom su se smenjivali slajdovi, Aleksa je održao svoje drugo predavanje.

Pitanje se nametnulo samo: otkud ljubav prema dinosaurusima?

-Kada sam imao četiri godine roditelji su mi kupili enciklopediju o dinosaurusima. Kasnije sam ih sklapao i baš sam ih zavoleo.

Naše sledeće pitanje je možda bilo suvišno, ali odgovor nam se veoma dopao. Šta bi želeo da budeš kad porasteš?

-Voleo bih da budem paleontolog ili kuvar, kroz osmeh je odgovorio.

Otkud kuvar? Da li si se do sada oprobao kao kuvar?

-Pa zato što volim da jedem, ali  još uvek nisam spremio ništa, ali mislim da ću uskoro početi. 🙂

Kako si zavoleo  Muzej?

-Roditelji su me oduvek dovodili u Muzej. Dolazio sam na razne radionice. Tako sam upoznao Jasminu Davidović, ona je moja mentorka. Ovde je stalna arheološka postavka, od praistorije  do pada Sirmiuma. Moj omiljeni deo je praistorija, žao mi je što nema dinosaurusa. Bilo ih je u Srbiji, nađeni su tragovi, ali nadam se da će pronaći i skelete.

Da li sa drugarima deliš svoje znanje o dinosaurusima?

-Da i oni to lepo prihvataju. Napisao sam priču Suša. Nju je pred razredom čitala moja razredna. U  njoj se radi o dinosaurusima koji srećno žive  u Mesečevoj dolini, ali nije padala kiša tri meseca. Zbog toga što nisu imali hranu oni su se selili kroz razne predele dok nisu došli  do Tajanstvenog vrta. Tamo nailaze na razne plodove i životinje. Svima se dopalo, mada je jedan moj drug rekao da su to priče za malu decu.

A šta misliš, da li bi mogli da dresiramo nekog dinosaurusa?

-Mislim da bi lako mogli da dresiramo Dromosaure jer su bili veoma inteligentni. Omiljeni dinosaurus mu je Teridinosaurus, a ima još svojih mezimaca, o kojima rado govori. Poput pravog profesionalca Aleksa posetiocima pred predavanje podeli  svoj vodič  Dino ljubimci, gde je predstavljeni određeni  dinosaurus, a svako poglavlje se završava šalom. Neke od Aleksinih šaljivih preporuka su: Brahiosaurus može da vam napravi problem. Poješće vam svo drveće u komšiluku.  Naravno, tu je i dinosaurus meseca juna – Troodon. Kaže da ima tremu pred svako predavanje, ali uvek smisli neku šalu da nasmeje prisutne i tako se skoncentriše da nastavi dalje.

Aleksa nam je priznao da ima simpatiju…

-Imam simpatiju. Nisam joj pričao o dinosaurusima. Jednom sam pomenuo ribu iz doba dinosaurusa koja je bila dugačka šest metara i ona je bila začuđena.

-Pustili smo Aleksu da održi svoje predavanje pred velikim brojem ljudi u Lapidaijumu Muzeja Srema. Ukoliko želite da saznate više o ovim životinjama, o njihovim vrstama, čime su se hranili, koji su bili mirniji, a koji opasni, kako su nestali sa naše planete, a da li su neke vrste opstale  i još mnogo toga, preporučujemo da posetite Muzej Srema i uživate u priči ovog malog genijalca pred kojim je divna budućnost. 

Aleksa Teodorović dolazi redovno na programe koji se organizuju u Muzeju Srema. Najviše su mu odgovarale otvorene radionice na kojima je mogao da priča o onome o čemu puno zna, a to je mnogo stvari. Verovatno ima fotografsko pamćenje koje mu omogućuje da pamti sve podatke pa i one najteže, rekla je Jasmina Davidović, viši kustos iz Muzeja Srema.

Svoj rad u muzeju započeo je u radionici grnčarije kod Jasmine Davidović, arheologa višeg kustosa Muzeja Srema, da bi prošle godine pronašli modus kako bi Aleksu uključili u rad muzeja koji obožava.

Jasmina Davidović je organizovala projekat ‘Mali vodič’ u kojem je Aleksa bio glavni vodič i bio sistematski pripreman u toku više meseci da priča o arheološkoj postavci Muzeja Srema.  Do sada je imao nekoliko javnih nastupa sa organizovanim posetiocima koji su slušali njegovo vođenje po praistorijskoj sobi, u koju su uključene i životinje iz Ledenog doba. Predavanja o dinosaurusima su jednostavno bila neminovna pošto je to njegova prva ljubav, a sreća i zadovoljstvo zbog ispunjenja velike želje svakako su velika nagrada i za mentora.

T.Bešović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here