Naslovna Život Alkohol i dalje najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

Alkohol i dalje najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda

PODELI
DrunkDrive

Na sednici Opštinskog veća opštine Pećinci, održanoj 19. februara, većnici su dali pozitivno mišljenje na Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Pećinci za period do 01.07.2020. do 31.12.2020. godine. Kako je izjavio predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja Milan Stepanović, svi parametri pokazuju da je u navedenom periodu znatno poboljšana bezbednost u saobraćaju u odnosu na isti period 2019. godine.

„Ono čime smo posebno zadovoljni je činjenica da u periodu od jula do decembra prošle godine nismo imali nijedno poginulo lice u saobraćaju, a već godinama nemamo nijedno dete nastradalo u saobraćaju. Pored toga, ukupan broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima je smanjen sa 32 u drugoj polovini 2019. godine, na 28 u drugoj polovini 2020. godine, kao i broj saobraćajnih nesreća sa povređenim licima koji je smanjen sa 22 na 13. Značajno je smanjen broj nezgoda sa teže i lakše povređenim licima“ – rekao nam je Stepanović i konstatovao da su, nažalost, i dalje najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda vožnja pod dejstvom alkohola i nepoštovanje saobraćajnih propisa, pre svega nepoštovanje prava prvenstva prolaza.

Ipak, kako je rekao, i na tom polju ima pozitivnih pomaka. Broj saobraćajnih nesreća izazvanih vožnjom pod dejstvom alkohola je značajno smanjen, a i broj vozača isključenih iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju je smanjen sa 80 na 44.

„Sve to pokazuje da su edukacije koje smo organizovali u saradnji sa republičkom Agencijom za bezbednost saobraćaja, kao i preventivne akcije koje smo realizovali u saradnji sa Policijskom stanicom Pećinci, urodile plodom i podigle svest građana o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju na viši nivo. Najbolji primer toga je podatak da nismo imali nijednu saobraćajnu nezgodu u kojoj su učestvovali biciklisti ili vozači poljoprivredne mehanizacije, a to su upravo kategorije učesnika u saobraćaju na čijoj edukaciji smo u prethodnom periodu dosta radili“ – zaključuje Stepanović.

Većnici su dali pozitivno mišljenje i na Izveštaj o realizovanim aktivnostima Saveta za bezbednost saobraćaja na opštinskim putevima i ulicama u naseljenim mestima opštine Pećinci za 2020. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here