Naslovna Kultura Amaterska pozorišta ponovo pred publikom

Amaterska pozorišta ponovo pred publikom

PODELI

Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine biće održan u Staroj Pazovi od sutra, 17. do 25. maja uz podršku Saveza amatera opštine Stara Pazova, kao i Opštine Stara Pazova, koja je generalni pokrovitelj.

Festival se ove godine održava po 56.put, a ova kulturna manifestacija održavana je naizmenično u Kikindi i Staroj Pazovi još od prvih godina posle Drugog svetskog rata.

Iako su problemi u kulturnom amaterizmu doveli do toga da lane festival ne bude održan, ove godine ipak Stara Pazova će provesti maj u znaku pozorišnih predstava i ansambala iz cele Vojvodine, zbog truda volontera i zaljubljenika u pozorište.

Publika iz Stare Pazove će tako ove godine, zbog naizmeničnog održavanja festivala, imati prilike da po 34.put pogleda najbolje predstave, te će sutra u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milan Kovačević svečano otvoriti Festival, a prvi nastupiti upravo njegovi amateri iz rodne Nove Pazove Amatersko pozorište “mr Mirko Tatalović Ćira” sa predstavom Mira Gavrana “Sve o ženama”, u režiji Aleksandera Beka.

AP “Stevan Sremac” iz Crvenke nastupiće u subotu sa predstavom “Slučajna smrt jednog anarhiste” Daria Foa, u režiji Igora Pavlovića, dok će u nedelju ansambl Kulturnog centra Kula nastupiti sa predstavom “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, u režiji Fuada Tabučića.

Na repertoaru Festivala u ponedeljak, 21. maja biće izvedena predstava “Vlast Brasnilava Nušića” u izvođenju Doma kulture Sivac, u režiji Milivoja Mlađenovića, dok u utorak u Staru Pazovu stižu amateri iz Doma kulture “Diona” iz Uzdina sa predstavom Jovana Sterije Popovića “Pokondirena tikva”, u režiji Miroslava Žužića.

Publici će se predstaviti i Amatersko pozorište Kovin sa predstavom “Kategorički zahtev” Borislava Pekića, u režiji Jovana Grujića 23.maja, dok će poslednje takmičarske večeri nastupiti i ansambl Amaterskog pozorišta “VHV” i SKUD “Heroj Janko Čmelik” iz Stare Pazove sa predstavom “Đavolji čardaš” po delu Hane Zelinove, u režiji Anjičke Balaž.

Predstave za 56. Festival APDV izabrao je reditelj Simon Grabovac koji je ocenio da uz sve teškoće koje prate amatere i smanjenu produkciju, kvalitet predstava izvanredan i da je zaslužno da budu izvedene na profesionalnim pozorišnim scenama.

Osam najboljih predstava Vojvodine ocenjivaće žiri sačinjen od glumaca, dramaturga, reditelja, dok će publika svako veče izabrati glumca ili glumicu, koji su na njih ostavili najveći utisak.

U čast nagrađenih 25.maja biće izvedena predstava Amaterskog pozorišta “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva pod nazivom “Prva bračna noć”, u režiji Milana Martinovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here