Naslovna Politika Ana Brnabić: Država snažna jedino ako postoji jedinstvo

Ana Brnabić: Država snažna jedino ako postoji jedinstvo

PODELI
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

U ovim okolnostima, kao i u svakoj krizi, država je snažna jedino ako smo svi mi zajedno, i ako svaki pojedinac čuva tu državu, energiju, resurse, podvukla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je, za TV Pink, objasnila da je država tu da obezbedi koliko može, a da snabdevenost na duge staze zavisi od svih građana.

To što imamo dovoljno hrane je zahvaljujući tome što smo imali rekordne prinose proteklih godina, a to je ostvareno jer smo ulagali u poljoprivredu. I ove godine, kako sada stvari stoje, imaćemo istorijski prinos pšenice, ukazala je Brnabić.

Ona je navela da se za novi rod moraju osloboditi silosi, ali da se to čini balansiranjem odobrenja izvoza, uz očuvanje bezbednosti snabdevanja.

Podsetila je da je vlada donela odluku o kvoti od 150.000 tona za izvoz pšenice.

Ukazala je da se sutra završava prijava za izvoz, koji će biti odobren u petak.

Najavila je da će za 10 do 15 dana biti održan sledeći sastanak na kojem će biti razmatrane dalje mogućnosti izvoza, ali i kako to ide logistički, jer tu postoje problemi.

Brnabić je kazala da će sutra u 11 časova u Predsedništvu biti održan sastanak o robnim rezervama, na kojem će biti analizirano šta sve imamo, koliko toga moramo da ispraznimo da bi uskladištili sve iz sledeće žetve.

Upitana za pozive nemačkih političara građanima da budu štedljiviji, Brnabić je kazala da je to što rade Nemci racionalna politika, nešto što kod nas niko ne želi da čuje.

– To jeste ekstremno. Po mnogim stvarima u ovo trenutku Nemačka je u lošijoj poziciji od Srbije. Imate tamo nestašice ulja, brašna, energenata. Nebrojeno puta su skuplji struja, gas, posebno za privredu. Mi u svemu tome čuvamo Srbiju, kako naše građane, tako i konkurentnost naše ekonomije, podvukla je ona.

Istakla je da sve što danas imamo nije palo sa neba, već je rezultat odgovorne, ozbiljne politike prethodnih 10 godina.

Podsetila je da je to zahvaljujući teškim i nepopularnim merama fiskalne konsolidacije, koje je sproveo Aleksandar Vučić 2014. godine.

Takođe i sva principijelna spoljna politika koju je vodio, dodaje, omogućila je da nastavimo evropski put, kojije započeo formalno 2014.

U teškoj 2021.godini prvi smo prihvatili novu pristupnu metodologiju, otvorili čitav klaster. Imamo najbolje odnose sa EU, ali i sa Rusijom, pa smo zahvaljujući dobroj ceni ruskog gasa prebrodili zimske mesece, objasnila je Bnabić.

Prenela je da je Srbija već uspostavila tim za pregovore o novom državnom aranžmanu u vezi ruskog gasa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here