Naslovna Srbija Ana Brnabić: Nulta tolerancija za nasilje u školama

Ana Brnabić: Nulta tolerancija za nasilje u školama

PODELI
Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada ima nultu toleranciju za vršnjačko nasilje i izrazila uverenje da će to biti slučaj i sa narednom Vladom, jer je to, kako je rekla, jedno od osnovnih pitanja funkcionisanja našeg društva u budućnosti.

Brnabić je, otvarajući konferenciju o nacionalnoj platformi “Čuvam te” za prevenciju nasilja koje uključuje decu, ukazala na značaj ove platforme koja je namenjena deci, učenicima, roditeljima, prosvetnim radnicima, ali i državnoj upravi i lokalnoj samoupravi kako bi se sistemski borili protiv sistemskog problema.

Vlada Srbije osnovala ju je u martu 2021. godine i predstavlja najvažniji rezultat rada Vlade Srbije sa sindikalnim organizacijama u prosveti koje predstavljaju prosvetne radnike i ogranizacijama civilnog društva koje se bave tom temom.

– Ovo je naša prva nacionalna platforma koja svima pruža mogućnost da prijave zlostavljanje dece, zanemarivanje, nasilje i eksploataciju dece. Kao takva, ta platforma, ako je mi svi zajedno provomišemo, ako je mnogo ljudi koristi i ako postane sastavni deo svih naših života, predstavljaće ogroman resurs čitavom našem društvu da svu decu zaštitimo i da direktno utičemo na svo nasilje koje se tiče dece, poručila je Brnabić.

Ona je rekla da je za godinu dana obukama na platformi “Čuvam te” pristupilo preko 44.000 registrovanih korisnika, a pokrenut je pilot projekat u kome učestvuje 12 osnovnih i 12 srednjih škola u kome će se pratiti efekti rada roditelja i nastavnika na platformi.

Premijerka je dodala da postoji ogromno interesovanje dece za članke, savete i teme vezane za digitalno nasilje.

Brnabić je najavila ubrzanje rada na platformi kako bi se omogućila prijava nasilja na njoj, ali da se omogući umrežavanje Centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i policijskih stanica.

To sve moramo da uradimo najkasnije za četiri do pet meseci i tek će onda platforma imati svoju punu funkcionalnost i omogućiće nam da pratimo sve prijave, istakla je premijerka.

Ona je rekla da se važnost ovog problema za Vladu Srbije najbolje vidi što se oko tog projekta okupilo sedam ministarstava – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovone, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zdravlja.

Ministarstva su potpisala protokol o pružanju međusektorskih usluga na platformi “Čuvam te” i obavezala se da će koordinisano, putem platforme, građanima pružati sve informacije u cilju sprečavanja nasilja, kao i da će zajedno kreirati obuke za nastavnike, učenike i roditelje na različite teme kako bi ih podružali u prevenciji nasilja, kome da se obrate i kako da prijave nasilje.

– Nikada pre nije postojalo jedno mesto i jedna inicijativa na kojoj su svi ovi resori radili zajedno, konstatovala je Brnabićeva.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je njeno ministarstvo prvo prepoznalo opasnosti digitalnog okruženja i da je kroz Nacinalni kontakt centar koje je osnovao 2017. umrežilo Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravlja i napravilo interresorni koordinisani sistem koji je pružao koordinirani odgovor na različite vrste zloupotreba u digitalnom okruženju.

– Na platformi Nacionalnog kontakt centra i preko platforme “Pametno i bezbedno” preko koje Nacionalni kontakt centar funkcioniše imali smo preko 29.000 kontakata što sa decom, ali i sa odraslima i starijom populacijom. Odgovor koji pruža “Čuvam te” je na jednoj mnogo široj platformi i pruža odgovore na nasilje koje je sve prisutnije u mnogim spektrima našeg društva, poručila je Matićeva.

Ona je istakla da, ako želimo da radimo na reformi obrazovanja i poboljšanju telekomunikacione ingfrastrukture u školama, mi istovremeno moramo raditi i na poboljšanju digitalnih veština i unapređenju svesti o značaju digitalnih veština kod učenika, roditelja i profesora.

Ključ uspeh svih tih inicijativa je u međuresornoj saradnji, da se čitavo društva uključi i shvati opasnost od nasilja, poručila je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here