Naslovna Politika Ana Brnabić u Dubaiju potpisala Memorandum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ana Brnabić u Dubaiju potpisala Memorandum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

PODELI
Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić i ministar za kabinetske poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Al Abdulah Al Karkavi potpisali su u Dubaiju Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade.

Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed Al Maktuma, zamenika vladara Dubaija.

Potpisanim memorandumom se unapređuje razmena znanja i iskustv, u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava, nauka. Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018. godine, razvili sa 11 država.

Sa šeikom Al Maktumom, Brnabić je razgovarala o bilateralnoj saradnji, o razvoju veštačke inteligencije, završenom EXPO-u i novim tehnologijama. Ovo je prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija na visokom nivou.

Po završetku sastanaka, Brnabić je zajedno sa Jasirom Al Nagbijem, pomoćnikom direktora za liderstvo i državne kapacitete obišla Emirates Towers, u okviru kojeg su smeštene kancelarije koje su fokusirane na veštačku inteligenciju, nauku, obrazovanje i inovacije. U obilasku sa premijerkom bio je i ministar za inovacije Nenad Popović.

Najviše vremena tokom obilaska, izdvojeno je za obilazak Akcelatora, Vladinog tela koje je otvoreno 2016. godine i u kojem se rešavaju pitanja koja su multisektorska i u kojem se traži rešenja problema, i to u periodu od 100 dana.

Na kraju posete Dubaiju, Brnabić obilazi Muzej budućnosti, zajedno sa državnim ministrom za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar bin Sultan Al Olamom.

Muzej budućnosti je otvoren u februaru ove godine, a zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionicu za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here