Naslovna Deca Andrej (15) je dete genijalac: Istražuje svemir, rešava ekološke probleme, bavi se...

Andrej (15) je dete genijalac: Istražuje svemir, rešava ekološke probleme, bavi se kvarovima na raketama

PODELI
Foto: telegraf.rs

Mladi Kikinđanin osvojio je više od 50 nagrada, a dobio je i priznanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Svemir, zvezde, astronomija. Tako apstraktni i daleki pojmovi i za odraslog čoveka, kamoli za dete. Ipak, jednom dečaku, te teme umele su potpuno da okupiraju misli, privlače ga poput magneta i zainteresuju do te mere da u njemu probude želju da napiše naučno-istraživački rad o astrofizičkim problemima. I to još u osnovnoj školi.

Andrej Popović (15) iz Kikinde mladi je istraživač koji se još u ranom detinjstvu zaljubio u prirodne nauke. Kao dete, želeo je da sazna što više o nebeskim telima koja su ga fascinirala, a kao osnovac, umeo je da pokori sve druge na takmičenjima i kući odnese više od 50 nagrada iz raznih predmeta – od matematike do istorije.

U razgovoru za Telegraf, ovaj mladi genijalac, učenik kikindske gimnazije “Dušan Vasiljević” ispričao je da ima dva naučno-istraživačka rada, ali i to ko mu je najveća podrška, a koja omiljena nagrada.

Od malena sam čitao enciklopedije o svemiru i to me je uvek privlačilo. Vaspitačica je prva ukazivala na moj talenat na polju logike i skupova. Zatim je usledila osnovna škola u kojoj sam se istakao u rešavanju zadataka iz matematike, a kasnije i na mnogobrojnim takmičenjima – započinje Andrej.

Ljubav ga je vodila do ozbiljnih istraživanja pretočenih u naučne radove.

Do sada sam napisao dva, a trenutno biram temu za treći sa istim ciljem kao i prošlih godina – odlazak na svetski nivo takmičenja – kaže.

Prvi rad Andrej je napisao još u osnovnoj školi pod nazivom “Numerička i eksperimentalna podrška astrofizičkim problemima”. Kako kaže, cilj ovog naučnog rada bio je da ukaže na probleme u astrofizici i načine njihovog rešavanja. Između ostalog, navodi i kako je u njegovom radu objašnjeno da fuzija može da doprinese otkrivanju kvarova na raketama.

Za izračunavanja koja se sprovode, potrebna je podrška u vidu numeričkih proračuna i eksperimenta praćenja sa Zemlje. Bitno je adekvatno dizajniranje raketa i drugih letelica kojima se vrše astrofizička istraživanja iz svemira, jer zbog ograničenja uzrokovanih elektromagnetnim zračenjem atmosfere, neka posmatranja ne mogu biti izvedena sa Zemlje – navodi mladi istraživač.

U njegovom radu prikazan je značaj upotrebe termovizijskih kamera u astrofizičkim istraživanjima pomoću kojih se i u toku noći, i pri smanjenoj vidljivosti, osmatranja svemira mogu izvršiti.

Može se zaključiti i da su proračuni koji se vrše uz pomoć Vinovog zakona i Stefan Bolcmanovog zakona od izuzetnog značaja za istraživanje crne materije. Kako se uz pomoću termovizijske kamere, na osnovu izduvnih gasova, može utvrditi brzina kretanja raketa i eventualni kvar na motoru su samo deo podrške u istraživanju svemira kao i dalje aktuelne teme koju svemir svojom potpunom neistraženošću pruža – objašnjava nam Andrej.

– Pored upornosti, mentorka mi je pomogla da lakše savladam kompleksne pojmove i naučim mnogo toga novog. Još jedan aspekt uspeha je svakako i naporan rad. Ajnštain je jednom rekao: “Genije je 1% talenat i 99% naporan rad” – smatra ovaj genijalac.

Na njegovom putu nauke i istraživanja, roditelji su mu, kaže, pomogli da nauči da sam donosi odluke.

U tome su me uvek podržavali i pružili mi mogućnost da ostvarim svoja interesovanja. Da nije bilo njih, ne verujem da bih sve ovo dostigao. Pored podrške roditelja, tu je i nesebična podrška šire porodice, prijatelja, nastavnika i sugrađana, a to zaista mnogo znači – ističe Andrej.

Kikindski genijalac osvojio je oko 50 nagrada na takmičenjima iz matematike, fizike, biologije, hemije, programiranja, a takođe i iz istorije, srpskog i engleskog jezika. Kako kaže, teško mu je da ih sve navede, ali jednu izdvaja.

Najdraža nagrada mi je srebrna medalja na Svetskoj smotri istraživačkih radova mladih naučnika „World Innovative Science Fair“ koju organizuje Indonežanska naučna asocijacija. Na njoj sam branio svoj naučno istraživački rad “Savremena rešenja fuzije sa osvrtom na same početke”. Kao “posledica” ovog rada, usledila je i nagrada SANU, koja za mene ima poseban značaj – priča nam Andrej.

Za mladog Andreja mogućnosti su beskonačne, poput svemira. Čime će se u životu baviti, još nije odlučio, ali zna u kom će se smeru kretati jer ima jasan cilj – da doprinese inovacijama.

Razmišljao sam, ali nemam konačnu odluku. Moje interesovanja variraju između astronomije, programiranja, ekologije i mnogih drugih oblasti i zato se nadam da ću se baviti sličnim kad uđem u svet odraslih. U cilju istraživanja, dve godine sam proveo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i veoma mi se dopalo. 21. vek je vreme inovacija i novih tehnologija. Moj cilj je da doprinesem bar delimično u tome – zaključuje naš mladi sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here