Naslovna Kultura ANIP “Branko Radičević” najbolji na internacionalnom festivalu u Poljskoj

ANIP “Branko Radičević” najbolji na internacionalnom festivalu u Poljskoj

PODELI

Izvođački sastav ANIP-a „Branko Radičević“ iz Rume je učestvovao na Internacionalnom festivalu „Lica tradicije“ u Poljskoj u mestu Zelena gora. Sastav od 24 igrača i 10 članova orkestra je put Poljske krenuo 13. jula. Sve vreme festivala bili su smešteni u hostelu u Zelenoj gori, ali su povremeno odlazili u okolna mesta gde su imali prilike da se predstave poljskoj publici. Pored naše grupe učesnici festivala su bili su i folkloristi iz Bugarske, Makedonije, Indonezije i dva domaća ansambla iz Poljske. Festival je započeo programom u Ohli, muzej na otvorenom (etno selo), gde su su se prvo takmičili pevači svih grupa učenika.

Dok je žiri donosio odluku o nagradama za pevače pojedince, održano je još jedno takmičenje. Član Izvođačkog sastava, Đorđe Maletić je pobedio u tradicionalnom takmičenju bacanja potkovice i osvojio prvo mesto. Nakon toga je i drugo mesto u pevanju uzela Isidora Živanović.

U toku tog prepodneva sa štanda koji je bio rezervisan za Srbiju smenjivale su se melodije Narodnog orkestra ANIP-a i poljska publika je imala prilike da isproba deo domaće kuhinje (kačamak, čvarci, slanina, šunka, kulen…) i da zaigra sa igračima. Nastupi su bili i u Lagovu, Niesulici, kao i u Zelenoj gori gde je u lokalnm pozorištu izveden takmičarski program. ANIP se predstavio igrama Srema, Kosovskog pomoravlja i Bosilegrada. Između koreografija su se smenjivale pesme kao i melodije izvođene na tradicionalnim instrumentima (gajde, samica…). U lokalnoj vinariji nakon takmičarskog koncerta naš Narodni orkestar se „nadsviravao“ sa poljskim orkestrom iz sastava Hulajniki. 19 jul je bio zakazan za Gala koncert gde su sve grupe zajedno nastupile. U amfiteatru koji prima oko 3.000 ljudi, ANIP se predstavio spletom pesama južne Srbije i igrama Bosilegrada. Nakon kocerta predsednik žirija Žerard Novak je čitao odluke žirija. ANIP je proglašen za pobednika festivala i dodeljena je novčana nagrada od 1000 eura. Odlukom žirija suma prve nagrade (1500 eura) podeljena je na manje svote ostalim učesnicima, a ANIP je osvojio najveću novčanu nagradu i odneo pobedu. Iako ANIP na domaćim festivalima osvaja nagrade i mnoga priznanja, ova nagrada je dodatni motiv za trajanje i pokazatelj kvalitetnog i uspešnog rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here