Naslovna Turizam APARTMANI GUŠE BANJU: Vrdnik

APARTMANI GUŠE BANJU: Vrdnik

PODELI
Foto: rtv

BANJA Vrdnik poslednju deceniju doživela je ekspanziju u turizmu. Mnogi su pohrlili da pod padinama Fruške gore kupe placeve, pa su kuće i zgrade za izdavanje počele da niču kao pečurke. 

Zato donošenjem Generalnog urbanističkog plana za Vrdnik, koji bi za nekoliko meseci mogao da se nađe pred lokalnim odbornicima, neće više biti moguće da se gradi i narušava izgled delova naselja, kao što je to bilo ovih poslednjih godina.

Neki delovi ovog mesta treba da sačuvaju svoju autentičnost i prilikom novih gradnji, a danas se u njima nalaze velike višespratnice. Ponude za smeštaj nalaze se bukvalno na svakom koraku, a koliko je ukupno privatnih ležaja na raspolaganju to niko i ne zna.

– Mi sada imamo problem i sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom, koje su projektovane za 3.000 stanovnika, a na njih je priključeno duplo više korisnika, a o ilegalnim priključcima da i ne govorim – kaže prvi čovek Opštine Irig Tihomir Stojaković, koji dodaje da se mora uhvatiti ukoštac sa svim ovim problemima, a najveći se javlja tokom letnjih meseci, kada zbog velike potrošnje vode, dođe i do nestašice.

Kako objašnjava Stojaković, prvo će se izraditi elaborat postojećeg stanja, a zatim raditi nova vodovodna mreža, kao i rešavati problem kanalizacije koja je u ovom mestu pokrivena sa 80 odsto.

– Konkurisaćemo gde budemo imali priliku, da nam se odobre sredstva kako bismo mogli da realizujemo ove projekte, koji su važni prvenstveno za dalji razvoj naše banje – ističe Stojaković.

Koliki je tačan broj ležaja u privatnom sektoru, kako kaže predsednik opštine, to samo može da se nagađa.

– Imate one koji prijave jedan ležaj a izdaju tri, takvih nije mali broj, jer novim zakonom pružalaca usluga smeštaja, oporezivanje se vrši po krevetu. Naravno, tu će imati posla i naša inspekcija, koja će krenuti po terenu – govori Stojaković, dodajući da je boravišna taksa 110 dinara.

Prema podacima Službe za imovinsko-pravne poslove i urbanizam, najviše građevinskih dozvola izdaje se za izgradnju objekata kuća za odmor ili apartman, i to u Vrdniku.

DVA HOTELA

VRDNIK koji je naslonjen na padine Fruške gore, pored velike i raznolike ponude u privatnom smeštaju, ima i dva hotela od kojih je jedan sa pet zvezdica, a drugi sa četiri kao i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here