Naslovna Srem Pećinci Apel građanima opštine Pećinci

Apel građanima opštine Pećinci

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Odeljenje za privredu Opštinske uprave Opštine Pećinci i Vatrogasno-spasilačka jedinica Pećinci apeluju na građane pećinačke opštine da ne pale travu i nisko rastinje, žetvene ostatke, smeće, jer je po članu 50. Zakona o zaštiti od požara, spaljivanje na otvorenom zabranjeno i predstavlja prekršaj za koji je propisana novčana kazna predviđena zakonom.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara biće kažnjeno za prekršaj fizičko lice, a pravno lice kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara. Lice koje je izazvalo požar, dužno je da vatrogaso-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa posednim propisom.

Spaljivanjem biljnih ostataka i smeća često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom, koji dovode do nastanka velikih materijalnih šteti i stradanja ljudi, a spaljivanjem žetvenih ostataka ugrožavaju se okolne oranice i uništavaju se organska materija, korisne životinje i mikroorganizmi u zemljištu.

Takođe, spaljivanjem dolazi do degradacije i zagađenja životne sredine, dok se zaoravanjem žetvenih ostataka u zemljište unosi organska materija koja poboljšava fizičke osobine zemljišta, popravlja vodno-vazdušni režim i povećava nivo humusa u zemljištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here