Naslovna Hronika PRAVOSUDNO LUDILO: Završila u ZATVORU zbog ŠTRUDLE

PRAVOSUDNO LUDILO: Završila u ZATVORU zbog ŠTRUDLE

PODELI
Foto: Ilustracija

Neodgovarajuća primena novog Zakona protiv nasilja u porodici već proizvela apsurd i nepravdu. Greh R. K. što majci sa narušenim zdravljem nije dala da se prejeda, pišu Novosti.

Po zanimanju sociolog R. K. (53) koja živi u malom sremskom mestu, jedna je od prvih žrtava pogrešno primenjenog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Za samo jedan dan njen život se pretvorio u Kafkin “Proces”, a u zatvor je dospela ni manje ni više nego zbog štrudle!

Majka je imala moždani udar 2008. godine i završila u bolnici “Sveti Sava”. Zatekla sam je u strašnom stanju: vezanu za krevet jer je pokušala da beži kući, u sobi prepunoj polusvesnih ljudi. Platila sam zaseban apartman i posebnu negu, 48 dana po 57 evra”, govori R. K.

Ćerka je sprečavala da prekomerno jede, zabrinuta za njeno zdravlje, jer sa 130 kilograma jedva je hodala:

“Po ceo dan gleda serije, a kad ne vidim, krade hranu iz frižidera. Tog dana smo se posvađale jer sam joj iz ruku otela štrudlu od 400 grama. Vikala je da joj uskraćujem jedino zadovoljstvo koje joj je ostalo – hranu!”

Ispostavilo da je majka sa prijateljicama budno pratila primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Ideja im je bila da bi policija mogla da zastraši njenu kćerku, koja će onda prestati da joj dosađuje oko obroka. Međutim, nije mogla, po rečima R. K., sama da pozove policiju jer su je već notirali kao nestabilnu osobu, koja je u pola noći zvala patrolu zbog “ostavljene bebe koja plače na stepeništu” – ispostavilo se da cvili kuče.

Majka pozvala drugu kćerku, sa kojom je R. K. u poslednje vreme bila u narušenim odnosima, jer je prestala, kako kaže, da je finansir, te se njoj požalila da je R. K. tukla i sestra je odmah zvala policiju. Po automatizmu, određena joj je zabrana prilaska 48 sati. Kad je izašla iz policije, pozvala je sestru od strica:

“Lj. je došla da me pokupi, ali smo usput svratile do majčine kuće da vidi u kakvom je stanju. Majka je plakala, skočio joj je pritisak, htela je samo da mi policija pripreti, nije očekivala da će sve otići tako daleko. Molila me je da se vratim. Čak je na papiru, kao dokaz, napisala da želi da se vratim”, priča R. K.

Međutim, čim je izašla ušla u dvorište, njena sestra je pozvala policiju i prijavila kršenje zabrane prilaska. R. K. se našla na izdržavanju kazne od 20 dana u KPZ za žene u Požarevcu.

U ćeliji sam bila sa narkomankama i prostitutkama. Po ceo dan su bile na terapijama koje su ih činile obamrlim. Pomagala sam im da dođu do kreveta, obuku se… Sve su bile mlade, zvale su me “keva”. Pričale su mi da sa dve mušterije dnevno mogu da plate “fiks”, a sa pet kiriju i hranu. Svake noći sam pod tušem plakala – seća se naša sagovornica.”

Foto: Ilustracija

R. K. su najviše potresle sudbine dve žene: jedne mlade iz Novog Pazara, koja je tu završila jer je prodavala sir na ulici, a u stvari je na nju bacio oko neki lokalni policajac, i starice od 77, koja je u kući živela sa snajom i unucima. Nisu joj davali da jede i spava, tukli su je, puštali glasno muziku, sve dok nije isekla struju i internet kablove. Zbog toga i navodne uvrede snahe, završila je 10 dana u ćeliji.

Advokat Tihomir Hrnjak uložio je žalbu i uspeo da smanji kaznu R. K. sa 20 na pet dana. Njegovoj klijentkinji tužilaštvo je produžilo zabranu prilaska na 30 dana, posle čega će odlučiti da li će podići krivičnu prijavu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here