Naslovna Sport ARBITAR STOJILJKOVIĆ POMOGAO ZVEZDI PROTIV INĐIJE

ARBITAR STOJILJKOVIĆ POMOGAO ZVEZDI PROTIV INĐIJE

PODELI

Isti “čovek u crnom” bio u centru pažnje i posle smešnog penala u derbiju omladinske lige.

ZEMUNSKI arbitar Igor Stojilković (36) je sa namerom i tendenciozno pogurao Crvenu zvezdu do preokreta, pobede i nova tri boda u domaćoj Superligi. Kako drugačije objasniti ono što smo videli u subotnjem meču protiv Inđije, kada je već bilo jasno da je domaćin blizu poraza. Stojilković je Zvezdu počastio prvim, a kasnije uz pomoć neinteligentnog poteza golmana gostiju, i drugim penalom. Tako je Zvezda za dva minuta uz pomoć očajnog i tendencioznog arbitra došla do dva penala i golova koje nije uspela da postigne iz igre.

Otvorila se Pandorina kutija tako dva puta u samo dva dana u domaćem fudbalu. Prvo se u Nišu bivši trener Radničkog Nenad Lalatović u kameru, u direktnom prenosu, kleo svojim krstom da će reći za sve nameštene utakmice Nišlija dok je on sedeo na njihovoj klupi. Obratio se navijačima Radničkog koji su ga, po oprobanom receptu, vređali celih 45 minuta, od kako je kročio na “Čair”.

I onda, samo 24 sata kasnije groteskni, providni, možda i instruisani Stojilković je ukopao sebe, svoju karijeru i domaću Superligu odlukama koje su juče, tokom celog dana, služile za sprdnju onog dela fudbalske javnosti kojima je njegova odluka iz 88. minuta poslužile uglavnom za crnohumorne pošalice. Prekršaj nad Vukanovićem na 17 metara od gola Stojilković je “ugurao” u šesnaesterac, počastio Pavkova šutom sa bele tačke, a kasnije je uz obilatu pomoć neveštog golmana Prekovića kompletirao svoj zadatak.

Na pitanja: koliko će biti kažnjen sudija Stojilković, zašto je drugo poluvreme utakmice kasnilo skoro osam minuta, kada ćemo konačno dobiti VAR tehnologiju u srpskom fudbalu i neka slična, do zaključenja ovog izdanja “Novosti” nismo dobili odgovore od ljudi koji brinu o suđenju i regularnosti fudbala u Srbiji.

Znamo samo ovo: sudijama je od ove sezone podignuta dnevnica na 60.000 dinara. Znamo da prema konvenciji UEFA niko od onih iz sudijske organizacije ne sme (!) da komentariše i prejudicira bilo kakave odluke. Znamo da će Stojilković na podugačku pauzu, a preporučeno nam je da u narednim nedeljama pratimo delegiranje pred svako novo kolo Superlige, pa da sami sabiramo dužinu njegove suspenzije…

Znamo i to da je Stojilković bio “prva tamna zvezda” 1. kola omladinske lige u kojem je na večitom derbiju ojadio omladince Partizana smehotresnim penalom za Zvezdu, kada je jedno gurkanje pre kornera ocenio prekršajem za najstrožu kaznu.

Od sezone 2014/2015. Stojilković je sa grbom FSS na dresu na mečevima Superlige. Sudio je na 48 mečeva, pokazao je 15 puta na belu tačku i dodelio je deset crvenih i 223 žuta kartona.

Osim nekih pitanja i nekih odgovora, evo i jednog jasnog pitanja za grešnog sudiju Stojilkovića: Čoveče, pa zašto uništavaš svoju karijeru i zašto ukopavaš ionako ojađeni domaći klupski fudbal?

KADA STIŽE VAR?

PARTIZAN je do sada tri puta, 2017, 2018. i 2019. godine podnosio u FSS inicijativu za uvođenje VAR u Srbiju. Na jedinoj sednici Radne grupe u martu 2019. godine nije se pojavio samo predstavnik Zvezde, a predsednik ovog kluba Svetozar Mijailović je istakao u saopštenju da je i Zvezda za uvođenje VAR tehnologije. Identični stvar ponovio je preksinoć i sportski direktor Mitar Mrkela.

Cena uvođenja VAR tehnologije je između dva i tri miliona evra, a događaji od subote (podsetimo da je i sudija Nikolić prevideo čist penal za Partizan u duelu sa Proleterom u Novom Sadu) će samo da ubrzaju nabavljanje skupocene opreme (optički kablovi, bolje kamere, reportažna kola i edukovane sudije).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here