Naslovna Posao Aronija isplativa ukoliko se prerađuje

Aronija isplativa ukoliko se prerađuje

PODELI
Foto: ekapija

Svetlana i Duško Sedlar već šest godina na Fruškoj gori gaje aroniju na 10 ari. Zasadili su dvogodišnje sadnice, jer već sledeće godine može da se očekuje po neki plod, ali prvi ozbiljniji rod stiže posle tri godine od sadnje. Osim za svoje potrebe, plod imaju i za prodaju.

Aronija zahteva konstantno odstranjivanje korova oko same biljke, stalno košenje i zalivanje. Potrebno je i neprekidno angažovanje oko sakupljanja rutavih buba.

– Puno posla ima i kada je berba, naročito ako sve radite ručno kao mi. Aroniju apsolutno ne tretiramo ni sa čim, isključivo je zalivamo i povremeno đubrimo sa stajskim đubrivom. Nikakve preparate ili hemiju ne koristimo – tvrdi Duško Sedlar.

Smatra da nije isplativo gajiti aroniju, jer organizovani otkup ili ne postoji ili se veće količine otkupljuju po veoma niskim cenama, a manje količine ne mogu da budu primarni izvor prihoda.

– Lepo je gajiti aroniju, pre svega za sopstvene potrebe, ili da to bude kao neka vrsta hobija, ili dodatna zanimacija, ali živeti od nje se teško može. Zato se aronija uglavnom prerađuje – kaže Sedlar, čija porodica proizvodi matične sokove od ove biljke, kao i slatko.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here