Naslovna Srbija Atanasković: Pomoći malim i srednjim privrednicima

Atanasković: Pomoći malim i srednjim privrednicima

PODELI
Foto: Pixabay

ŠIMANOVCI, SREMSKA MITROVICA – Ministarka privrede Anđelka Atanasković danas je prilikom posete Sremu obišla proizvodni pogon kompanije Milotex, koja proizvodi obuću i njene delove za renomirane svetske proizvođače i istakla da će učiniti sve da pomogne malim i srednjim privrednicima.

Tom prilikom ministarka je istakla da će u narednom periodu obići i druga preduzeća koja su koristila pomoć države, kroz podsticaje i programe, kao što je reč i o ovoj kompaniji u Šimanovcima.

“Meni je veoma drago jer je ovde zaposleno mnogo žena, a trenutno radi između 170 i 180 ljudi. Oni planiraju da taj broj uvećaju i do 250. Želja mi je, kao ministru privrede, da učinim sve da pomognem malim i srednjim privrednicima, kako bi se što više njih prijavilo za naše podsticaje, naročito mladi, u cilju otpočinjanja sopstvenog biznisa”, naglasila je ministarka.

Kompanija je otpočela sa radom kada je imala oko 80 zaposlenih. Dosadašnje uvećanje tog broja smatraju svojim velikim napretkom.

“Bez obzira na epidemiološku situaciju, nismo imali gubitke radne snage, naprotiv, zaposlili smo nove ljude. Održali smo proizvodnju, nadamo se da ćemo tako i nastaviti, potvrdio je direktor Milotex-a, Miloš Bjelanović.

U poseti sa ministarkom bio je i direktor Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, koji je Opštinu Pećinci svrstao u jednu od reprezentativnijih lokalnih samouprava u okrugu, podsećajući na to da je u prethodne dve godine tu zabeleženo 26 novih investicija.

“Ova opština prednjači sa prosekom zarade, sa svojih osam stotina privrednih subjekata. Samo Milotex je u prethodnoj godini ostvario više od milion evra spoljnotrgovinske razmene”, rekao je Predrag Mujkić, direktor RPK Sremskog upravnog okruga.

“Zona u Šimanovcima je sinonim za “greenfield” investicije. To potvrđuje podatak da na našoj evidenciji postoji samo 680 nezaposlenih lica”, rekao je Siniša Đokić, predsednik Opštine Pećinci.

Milotex DOO osnovana je 2000. godine, a 2018. fabriku je kupila “AKA Italia”, grupacija koja predstavlja jednog od najvećih svetskih proizvođača obuće za sportske aktivnosti.

Atanasković: Podrška metalskoj industriji Srbije

Ministarka Atanasković posetila je danas i fabriku Metalfer Steel Mill u Sremskoj Mitrovici i najavila podršku metalskoj industriji i rešavanje problema u tom sektoru.

Delegacija Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, na celu sa ministarkom Atanasković posetila je železaru Metalfer Steel Mill u okviru akcije obilaska privrednih subjekata širom Srbije koja se realizuje radi uspostavljanja dijaloga sa privrednicima i promocije programa podrške koje mogu da koriste.

Atanasković je naglasila da je svesna problema u metalskoj industriji i da će nastojati, iako se rešenje mora tražiti u sprezi nekoliko ministarstava, da se što pre pronađe adekvatna pomoć ili program.

“Ovo je jedina kompanija u Srbiji koja proizvodi betonski čelik i toplo valjane šipke. Posluju odlično. To treba sačuvati. Ujedno su i nosioci znaka Čuvarkuće, što znaci da je to dobra domaća proizvodnja. Ja idem u takve firme, kako bi ljudi videli šta sve imamo u Srbiji, a mi ćemo im sigurno pomoći”, rekla je ministarka.

Mitrovački Metalfer ima topionicu kapaciteta 450.000 tona i valjaonicu. Sirovina za topionicu je isključivo otpadno gvožđe, tako da je dobijeni proizvod dobijen u potpunosti od reciklaže.

“Naša proizvodnja je zasnovana na principima održivosti i cirkularne ekonomije. Naša proizvodnja zadovoljava sve najstrože ekološke standarde”, rekao je za Tanjug vlasnik Metalfera, Branko Zečević.

Ministarka privrede je ovom prilikom razgovarala i sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice o budućoj saradnji.

“Koliko vidim, ima razumevanja za naš grad kod resornog ministarstva, a mi ćemo učiniti sve da našu industriju podržimo dualnim obrazovanjem, kako bi ove kompanije imale stručnu radnu snagu, poručila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here