Naslovna Kultura Atipično poetsko veče novinara Miroslava Bate Ninkovića

Atipično poetsko veče novinara Miroslava Bate Ninkovića

PODELI

U prepunom Velikom holu Kulturnog centra “Brana Crnčević” poznati rumski novinar Miroslav Bata Ninković predstavio je rumskoj čitalačkoj publici svoju prvu zbirku pesama “A gde je izlaz Gospodo”.

U nesvakidašnjoj poetskoj večeri, ukrašenoj muzikom, publika je, pored Batinih autorskih stihova, uživala i u mini koncertu koji je on pripremio zajedno sa svojim prijateljima. Spoj Ninkovićevih stihova sa pesmama Štulića i Balaševića napravio je intimnu atmosferu, koja nikog nije ostavila ravnodušnim.

Ninković je istakao da je dugi niz godina pisao poezuju i da je ona bila neko sredstvo kojim je iskazivao svoje emotivno stanje i pogled na svet koji ga okupira, ali da nije imao ambcije da pesme, rasute po fiokama i ladlicama, objedini u knjigu. Jednostavno pisao je pesme za svoju dušu i to donekle objašnjava zašto se na književni prvenac, koji je posvetio svojim ćerkama Ivani i Anji, čekalo toliko dugo.

“Imam periode i po pet, šest meseci da ne napišem ni stih, a onda odjednom prosto se pojave te neke slike koje su dovoljno snažne da želim da ih zapišem i pretočim u jednu pesmu. I kao što sam i dao naslov ovoj zbirci pesama “A gde je izlaz Gospodo” i ja sam pokušao kroz te stihove da negde oslobodim sebe i pronađem izlaz iz nekih svojih nedoumica, nekih svojih emotivnih stanja. Nekada su to bile lepe slike, nekada manje lepe, ali se nadam da sam rečima uspeo taj neki emotivni kolorit dobro predstavim i da će tu biti jedna paleta sasvim prijemčiva za sve one koji vole poeziju”, rekao je Ninković, zahvalivši se izdavaču Gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković”, Nenadu Vukeliću, Jovicu Joletu Paniću i Nikolini Tutuš koji su likovno opremili knjigu, ilustrovali je i lektorisali.

Recezent knjige i književnik Janika Peči je kazao na predstavljanju knjige da u Ninkovićevoj poeziji postoja dva osnovna, centralna motivska kruga: žena i pesnikov odnos prema njoj i ljubavnom osećanju, kao i samonametnuti autsajdersko – posmatrački odnos prema društvu, savremenoj stvarnosti i svom mestu u svemu tome.

“Visok umetnički nivo, bogata pesnička inventivnost, raznovsnost izraza i iskaza, punoća poetskih slika i visoka artificijelnost, glavne su odlike ove poetske zbirke koja iznenađuje svojom celovitošću i snagom. Verujem da neću pogrešiti ako kažem da je “A gde je izlaz Gospodo” knjiga za prave poetske sladokusce”, smatra Peči i napominje da su retki pesnički prvenci koje je sa ovakvim uživanjem pročitao.

Najzaslužnija za to što je knjiga ugledala svetlost dana je Gradska biblioteka “Atanasije Stojković”, ustanova koja godinama radi na afirmaciji zavičajnih pisaca, pa je tako i izdavač književnog prvenca Miroslava Bate Ninkovića. Direktor rumske biblioteke Željko Stojanović je naglasio da u Rumi nema krize čitanja.

“Ovakav broj posetilaca kao večeras na predstavljanju knjige “A gde je izlaz Gospodo” malo gde je moguće ostavariti i to samo potvrđuje tezu da je knjiga uvek rado viđena među Rumljanima. Potvrđujemo još jednom naše građansko opredeljenje da nam je kultura na prvom mestu”, poručio je Stojanović.

Svi ljubitelji poezije knjigu “A gde je izlaz Gospodo”, u kojoj je objavljeno blizu 50 pesama, mogu kupiti, ili pak iznajmiti, u Gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here