Naslovna Magazin Atopijski dermatitis ili psorijaza: Šta je vaš problem?

Atopijski dermatitis ili psorijaza: Šta je vaš problem?

PODELI
Foto: istock

Atopijski  dermatitis i psorijaza imaju slične simptome, zbog čega nije lako dešifrovati o čemu se zapravo radi. Ovaj test pomoći će vam da otkrijete šta je kod vas u pitanju…

Atopijski  dermatitis ili psorijaza?

Iskreno odgovorite na svako od narednih pitanja, potom saberite odgovore označene brojem 1, kao i one označene brojem 2, te saznajte o čemu se najverovatnije radi.

BOJA

  1. Da li je zahvaćeno područje prigušeno ružičasto (na svetlim tonovima kože) ili svetloljubičasto (na tamnim tonovima kože)?
  2. Da li je izrazito ružičastocrveno (na svetlim tonovima kože) ili tamnoljubičasto (na tamnijim tonovima kože)?

LOCIRANJE

  1. Pretežno se manifestuje na licu, rukama ili vratu?
  2. Locirano je na laktovima, kolenima, skalpu, pupku, glutealnim naborima ili noktima?

TEKSTURA

  1. Da li je „pečat“ suv i ljuskav?
  2. Podseća li zahvaćeno područje na srebrnaste ljuspice sa teksturom nalik reptilu?

OSETLJIVOST

  1. Je li prisutan osećaj svraba?
  2. Ili se više oseća kao svrab i peckanje?

DEFINICIJA

  1. Da li se zahvaćeno područje „stapa“ sa zdravom, okolnom kožom?
  2. Ili je jasno razgraničeno, kao da olovkom možete da povučete crtu oko njegovih kontura?

NAJVIŠE ODGOVORA OZNAČENIH BROJEM 1: DELUJE KAO ATOPIJSKI DERMATITIS

Ovo je najčešći tip ekcema, s jakom genetskom predispozicijom. Smatra se da je to rezultat abnormalnosti u filagrinu, glavnom epidermalnom proteinu koji je uključen u održavanje funkcije i integriteta kožne barijere. Manifestovanje ove vrste ekcema varira u zavisnosti od starosti. Primetićete ga kod beba najčešće na spoljašnjoj strani butina i ruku, kao i na licu i obrazima. Kod odraslih osoba on se obično manifestuje na licu, rukama i vratu. Ukoliko na spoljašnjoj strani ruku ili nogu primećujete ljuskave fleke, nije isključeno da je opet u pitanju atopijski dermatitis, budući da se on ne manifestuje na isti način kod svake osobe. Takođe, nije nemoguće ni da imate drugi oblik ekcema, kao što je kontaktni dermatitis (nastaje usled kontakta kože sa iritirajućim agensom).

NAJVIŠE ODGOVORA OZNAČENIH PROJEM 2: DELUJE KAO PSORIJAZA

Ovo je autoinflamatorno oboljenje. Kada su određeni putevi imunog sistema preaktivni, to izaziva upalu na nivou kože. Uglavnom, sve je u vašem DNK. No, ovo oboljenje takođe može biti posledica uzimanja određenih lekova, kao što su beta-blokatori koji se koriste za srčane bolesti, ili pak posledica terapije neke bakterijske infekcije, poput streptokoka u grlu. Psorijaza se najčešće manifestuje na laktovima i kolenima, ali se može javiti i na koži glave, na noktima, u glutealnom pregibu i na pupku. Poslednje tri lokacije posebno su retke u slučaju ekcema i tipičnije su za psorijazu. Još jedan znak da možda imate posla sa psorijazom jeste bol u zglobovima, posebno u onim manjim – u prstima ruku, gležnjevima i nožnim prstima. Ovaj bol može se javiti pre, ali i nakon, pojave klasičnog osipa koji karakteriše psorijazu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here