Naslovna Magazin Auto AUTO NIČIJI I SVAČIJI: I Folksvagen uvodi “ride-sharing” uslugu!

AUTO NIČIJI I SVAČIJI: I Folksvagen uvodi “ride-sharing” uslugu!

PODELI
Ovo se smatra budućnošću saobraćaja.

Prve naznake oporavka od najveće afere u istoriji Folksvagena vide se u uvođenju novih tehnologija. Reč je o razvoju sistema autonomne vožnje i daljem širenju asortimana električnih modela, dok će kruna uspeha kao posledice ogromnih ulaganja biti “ride-sharing” usluga.

Tako budućnost vide u Folksvagenu i pritom najavljuju vrlo zanimljivu iduću godinu. Name, Folksvagen bi već iduće godine trebalo da uvede (ograničenu) “ride-sharing” uslugu koja je nedavno predstavljena u Londonu. Nudiće je novoosnovana kompanija Moia sa sedištem u Berlinu.

Šef novoosnovane kompanije, Ole Harms, vidi velike potencijale u “ride-sharing”-u, kao najvećoj novosti u putnom prometu poslednjih nekoliko decenija: “Moramo da ponudimo nove oblike transporta kako bi poboljšali saobraćajnu situaciju”.  Harms rešenje vidi upravo u usluzi deljenja vozila (i vožnje), te očekuje kako bi time Folksvagen imao drastičan rast broja korisnika, posebno onih koji nemaju i ne žele da imaju automobil u sopstvenom vlasništvu.

Folksvagen

Moia stiže nedugo pošto je Folksvagen investirao u “Gett”, mobilnu aplikaciju za “ride-sharing”. U početku će korisnicima na raspolaganju biti Folksvagen Transporteri, a potom bi ih zamenili električni monovolumeni vrlo slični “Budd-e” konceptu, saznaje “Automotive News Europe”. Samovozeća vozila na putu bi trebalo da budu do 2019. godine, a potpuno autonomna bi postala dve godine kasnije. Harms je potvrdio kako će Folksvagen u Moiu u sledećih nekoliko godina investirati stotine miliona evra, a povrat uloženog očekuje u svega dve godine.

U svakom slučaju 2021. godina će biti prekretnica u pogledu saobraćaja. Ako se ostvare planovi, gotovo svi proizvođači u Evropi imaće samovozeća vozila u asortimanu, a većina i “ride-sharing” uslugu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here