Naslovna Srbija Auto put Beograd-Sarajevo: TRASA OD SREMSKE MITROVICE?

Auto put Beograd-Sarajevo: TRASA OD SREMSKE MITROVICE?

PODELI
Foto: RTS/Screenshot

Turska je dala ideju i obećala finansijsku podršku za rutu preko Bijeljine do Sarajeva i istočnom Bosnom. Srbija je spremna da gradi obe svoje trase puta: od Sremske Mitrovice do Bijeljine i od Požege do Kotromana.

U Bosni i Hercegovini oko nastavka saobraćajnice preko Višegrada ka Sarajevu, još nema dogovora. Razvoj je ono što se, sa novom saobraćajnicom, očekuje i sa jedne i sa druge strane granice.  Novi put ubrzao bi transport, a veza sa trasom Koridora 11 u Požegi, bila bi 60 kilometara duga deonica Požega-Kotroman, piše RTS.

“Tu imamo određenu dokumentaciju koja je gotova, nije kompletna, ali je delom gotova, videćemo  koje rute će biti na kraju, mi radimo, pre svega, ovu rutu”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kuda će dalje, od Vardišta i Višegrada bosanskohercegovačka brza cesta, još je nepoznanica. Federacija BiH želi jednu, a Republika Srpska, drugu trasu.

“Mislim da je najbolje rešenje da brza cesta, kada prođe kroz Višegrad ide kroz Rogaticu, pored Sokoca, Pala, Istočnog Sarajeva. To bi za našu regiju, odnosno, za istočni deo Republike Srpske, mnogo značilo”, rekao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Asim Zec, načelnik opštine Prača kaže da traže da otvore Višegrad, Ustipraču, Goražde i Praču, Pale, sa tom, kako ističe, brzom cestom, koja bi verovatno stvorila bolje uslove za život i opstanak.

I Turska je najavila finansijsku podršku, a njena tehnička komisija, koja je bila na terenu, podneće izveštaj o izbodljivosti projekta.

“Za neka ulaganja i za dolazak investitora, prvo i osnovno je da imaju kvalitetnu infrastrukturu, i da zaustavimo iseljavanje i dalji odlazak sa ovih prostora”, kaže Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica.

Projekat auto-puta prstena, dugog 350 kilometara, od čega je 270 na teritoriji Bosne i Hercegovine, doprineo bi stabilnosti i ekonomskom razvoju čitavog regiona, pa se očekuje da konačni dogovor o trasi uskoro bude i postignut.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here